Home / Nieuws / Festivals / ‘Ceres’ genomineerd voor Glashütte Original Documentary Award tijdens de Berlinale

‘Ceres’ genomineerd voor Glashütte Original Documentary Award tijdens de Berlinale

BRUSSEL/BERLIJN, 30 januari 2018. De documentaire ‘Ceres’ van Janet van den Brand is genomineerd voor de Glashütte Original Documentary Award, de prijs voor beste documentaire film op de Berlinale. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. In totaal zijn 18 films genomineerd, verspreid over alle officiële programma’s van de Berlinale. Aan de prijs is een premie van 50.000 EUR verbonden. De Glashütte Original Documentary Award wordt op zaterdag 24 februari uitgereikt tijdens het slotgala van de 68ste editie van het Internationaal Filmfestival van Berlijn.

‘Ceres’ is een poëtische documentaire over vier jonge kinderen die de oogstcyclus en de kringloop van leven en dood elk op hun eigen manier ervaren. De kinderen wonen op afgelegen Zeeuwse boerderijen en dromen ervan om later boer te worden, net als hun vaders en grootvaders. De seizoenen trekken voorbij, gewassen worden gezaaid en geoogst, dieren worden geboren en geslacht. De kinderen worden geconfronteerd met de grillen van de natuur en het leven dat de aarde geeft en neemt.

‘Ceres’ werd geschreven en geregisseerd door Janet van den Brand, een jonge Nederlandse filmmaakster die in Brussel woont en werkt en eerder al de korte films ‘Rosa, zusje van Anna’ (2012) en ‘Hondsdagen’ (2015) regisseerde. De documentaire werd geproduceerd door Maarten Bernaerts en Barbara Dyck voor Diplodokus, in coproductie met Tangerine Tree, Belga Productions en de Evangelische Omroep.

‘Ceres’ beleeft op de Berlinale zijn internationale première en wordt er in competitie vertoond in het Generation Kplus-programma. De 18 genomineerden voor de Glashütte Original Documentary Award komen uit uiteenlopende festivalsecties en de winnaar mag een premie van 50.000 EUR mee naar huis nemen, te verdelen tussen de regisseur en de producent. De jury voor de Glashütte Original Documentary Award bestaat dit jaar uit de Portugese curator en festivaldirecteur Cíntia Gil, de Duitse regisseur Ulrike Ottinger en de Amerikaanse journalist en filmmaker Eric Schlosser.

‘Ceres’ kwam tot stand met steun van het VAF.

Bekijk ook

‘When Arabs danced’ van Jawad Rhalib ook in Toronto

Jawad Rhalib werd in Marokko geboren in 1965 als zoon van Belgisch-Marokkaanse ouders. HIj behaalde …