Home / Nieuws / Festivals / ‘Charlie en Hannah gaan uit’ in Nederland, Schotland, Amerika en Nieuw-Zeeland

‘Charlie en Hannah gaan uit’ in Nederland, Schotland, Amerika en Nieuw-Zeeland

Wat ons betreft mogen Charlie en Hannah overal uitgaan. Een geweldig duo, die vriendinnen uit het langspeelfilmdebuut van Bert Scholiers. En geweldig blij dat ze nu ook mogen uitgaan in Nederland. Eerst mogen ze er het Belgisch festival in Utrecht openen. Dat is op donderdag 7 juni. Een week later krijgen nog meer Nederlanders de kans om ‘Charlie en Hannah gaan uit’ te zien. Want dan krijgt de film er een bioscooprelease.  En niet alleen de Nederlanders hebben geluk. De gewaagd grappige film met Daphne Wellens en Evelien Bosmans komt ook in de VS in de bioscopen en is ook geselecteerd voor het bijzonder prestigieuze Festival van Edingburgh (20 juni – 1 juli). En ook het Film Festival van Wellington in Nieuw-Zeeland pakt deze zomer uit met de film. 

Het ware goed geweest voor de mentale gezondheid van de Vlamingen, was Bert Scholiers’ losgeslagen kijk op hoe het leven vooral absurd is en vaak weinig meer, in eigen land een grote hit geweest. Maar anderzijds verwacht je van Charlie en Hannah niet dat ze sant zijn in eigen land. Niet iedereen is rijp voor zoveel herkenbare waanzin.

‘Charlie en Hannah gaan uit’ van Bert Scholiers schetst een nacht in het bestaan van twee praatgrage jongedames van midden de twintig, doorspekt met fantastische ontmoetingen en uitstapjes die alle wetten van de fysica tarten. De film is eigenlijk een compleet curiosum. En dat heeft zeker niet alleen te maken met het feit dat hij in zwart-wit is.  Zo prettig gestoord zag je de Vlaamse film nog nooit. Regisseur-scenarist Bert Scholiers pitchte zijn verhaal aanvankelijk als “de avonturen van twee vriendinnen die op een vrijdagavond in Antwerpen samen gaan stappen en daarbij in allerlei sferen terechtkomen.” Toen wij de film voor het eerst te zien kregen tijdens het Film Fest Gent bleken de dames vooral in hogere sferen te belanden. En bleek werkelijk alles mogelijk in deze heerlijke prent die boordevol verbeelding zit. En vol heerlijke jonge actrices en acteurs.  Kortom een film vol geweldig jong geweld. Luchtig en toch diepgaand, vrolijk en toch triest. Contradictorisch en ook niet. Zot, gek, geschift, waaanzinnig en vooral anders. Een film om met zijn tweetjes te gaan zien, wegens romantisch, maar ook omdat je in je eentje ogen en oren tekort komt.  Zeg maar, de ultieme hallucinatie.

De film is geproduceerd door Tomas Leyers voor Minds Meet. Bij ons bracht Bedazzle ‘Charlie en Hannah gaan uit’ in februari, nadat de film eerder het Film Fest Gent had mogen afsluiten.

 

In Utrecht zijn tussen 7 en 10 juni onder meer ‘Zagros’, ‘Cargo’, ‘Rabot’, ‘Vele hemels boven de zevende’ en ‘Tueurs’ te zien. Klik hier voor het volledige programma.

Zie ook :

Daphne Wellens denkt dat ze’ met ‘Charlie en Hannah gaan uit’ een behoorlijk compromisloze film gemaakt hebben

Daphne Wellens is blij met ‘Charlie en Hannah gaan uit’

Evelien Bosmans en Daphne Wellens gelijken niet op hun personages

Evelien Bosmans en de tragiek van de twintiger in ‘Charlie en Hannah’

Daphne Wellens en Evelien Bosmans leggen uit waarover ‘Charlie en Hannah’ gaat

Daphne Wellens en Evelien Bosmans spelen boezemvriendinnen

Bert Scholiers verklapt ons wie ‘Charlie en Hannah gaan uit’ graag zal zien

Op de set van ‘Charlie en Hannah gaan uit’

Bert Scholiers haalde inspiratie uit een grote diversiteit aan films

Bert Scholiers vindt vrouwen veel interessanter

Bert Scholiers over de casting van ‘Charlie en Hannah gaan uit’

Evelien Bosmans en Daphne Wellens praten anders

Bekijk ook

Annapolis, Giant City genomineerd voor De Ensors!

Vorig week werden de genomineerden voor De Ensors bekend gemaakt, Annapolis, Giant City van Maarten …