Cinewishes voor Filmfestival Oostende!

We maakten voor jullie een mooie selectie van 10 Belgische (co)producties die op het Filmfestival van Oostende te zien zijn.

Schrijf je in voor de Cinewish naar keuze, je betaalt slechts 1 euro per film én die is bovendien voor het goede doel! Meer info over Cinewish vind je hier.

Samuel’s Travels:

De zoektocht naar zijn biologische vader leidt Samuel (Kevin Janssens) helemaal naar Oost-Europa aan de rand van een mysterieus bos, waar hij in een moment van onoplettendheid een biggetje aanrijdt. De onwetende reiziger denkt dat hij het varkentje gedood heeft en probeert het te begraven aan de rand van het bos. Gelukkig wordt hij op tijd gespot door boerendochter Kirke. Het biggetje blijkt toch niet zo zwaar verwond en als verontschuldiging geeft Samuel Kirke en het beestje een lift naar hun boerderij. Daar wordt hij hartelijk ontvangen door Kirke’s familie, die hem uitnodigt voor het avondmaal en een bed aanbiedt voor de nacht. Samuel gaat met een gerust hart slapen, maar wordt de volgende morgen vastgeketend in de varkensstal wakker.

Van Revenge tot De Patrick, Kevin Janssens weet er altijd de interessante filmprojecten uit te kiezen. In dit duistere sprookje van regisseur Aik Karapetian belandt hij van de ene absurde situatie in de andere.

(R)evolutie:

Wat zou het jaar 2040 brengen? Als we (R)Evolutie mogen geloven, komen er alvast meer overstromingen. Zoveel overstromingen zelfs, dat Nederland volledig weggespoeld is. Enkel een klein stukje van Limburg is droog gebleven en doet nu dienst als het aards paradijs van een nieuwe beschaving. Niets wordt nog aan het toeval overgelaten, daar zorgt huis-, tuin- en keukenrobot Alecto (Angela Schijf) wel voor. Alecto ziet eruit als een gewone vrouw, maar is alwetend. Van de lunch tot de liefde, dit staaltje artificiële intelligentie maakt altijd de beste keuze. Zelfs een kind krijgen kan niet meer spontaan. Dokter Frank (Bruno Vanden Broecke) voorziet je nageslacht van de beste genen en hersenen. Maar maken impulsieve beslissingen en toevallige ontmoetingen het leven niet net mooier?

Deze dystopische komedie van Toneelgroep Maastricht werd geïnspireerd door de drie bestsellers Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw van Yuval Noah Harari.

Nowhere:

De 55-jarige ex-truckchauffeur André vult zijn dagen met het opknappen van een afgelegen baancafé. Zijn routineuze bestaan wordt opgeschrikt, wanneer hij de dakloze tiener Thierry betrapt op een poging tot inbraak. Sterk geraakt door zijn verhaal, neemt André hem onder zijn hoede en gaan ze op zoek naar Thierry’s familie. Tijdens de roadtrip groeit niet alleen een bijzondere vriendschap, maar ook het besef dat ze elkaar nodig hebben om het verleden te laten rusten.

Net als in Offline en Le Ciel Flamand, schetst Peter Monsaert ook in zijn nieuwe film een gelaagd portret met ontroerende personages. Een verhaal ook over verbinding, hoop en familiale roots met fantastische vertolkingen van Koen De Bouw, in zijn kwetsbaarste rol ooit, en de jonge Noa Tambwe Kabati. Nowhere maakt deel uit van de LOOK!-competitie.

Cool Abdoul:

De getalenteerde jonge bokser Ismaïl streeft naar de top. Niet enkel in het boksen, maar in het leven. Zijn lucratief bijbaantje als portier bezorgt hem macht en een aangenaam zakcentje. Met zijn mannen controleert hij steeds meer deuren en de drugshandel die erachter schuilgaat. Verblind door de verlokkingen van het succes wil Ismaïl steeds meer, waardoor een confrontatie met de politie onvermijdelijk lijkt.

Regisseur Jonas Baeckeland brengt met deze biopic het waargebeurde verhaal van de Gentse bokser Ismaïl ‘Cool’ Abdoul.

Bovary:

Wanneer Emma Rouault overweldigd wordt door de eentonigheid van haar plattelandsleven, vlucht ze weg in een van haar romans vol dappere ridders, luxueuze feesten en intense liefdesaffaires. In de hoop voor eens en voor altijd te kunnen ontsnappen aan haar banale bestaan, trouwt de jonge vrouw met Charles Bovary. Emma raakt al snel gedesillusioneerd in haar leven als getrouwde vrouw en haar man blijkt niet de heldhaftige dokter te zijn die ze zich ingebeeld had. Er zit niets anders op dan elders op zoek te gaan naar manieren om de leegtes in haar provinciale leven te vullen.

KVS-directeur Michael De Cock en toneelregisseur Carme Portaceli maakten een theaterversie van het beroemde boek Madame Bovary van Gustave Flaubert. Filmregisseur Jaco Van Dormael, bekend van onder meer Toto le héro, en Le tout nouveau testament, nam de uitdaging aan en maakte er een prachtige film van, met Maaike Neuville als Madame Bovary.

Nr.10:

Het leven van Günther ging nogal ongewoon van start. Op z’n vierde werd hij door een jager gevonden in een Duits bos. Vier decennia later leren we hem kennen als een doordeweekse man. Hij brengt tijd door met zijn dochter Lizzy, werkt als theateracteur en heeft een relatie met de vrouw van de regisseur. Tot een vreemde man hem een woord toefluistert dat zijn rustige bestaan volledig op z’n kop zet.

Voor zijn tiende film trakteert film- en theatermaker Alex van Warmerdam (Borgman, Abel) ons op een best of: droogkomische dialogen, mysterieuze intriges, voyeuristische personages en zijn favoriete Vlaamse acteurs, Tom Dewispelaere, Jan Bijvoet en Gene Bervoets. De Nederlandse regisseur raadt het publiek aan zo onwetend mogelijk naar zijn film te gaan kijken: “De meeste films laten in de eerste minuten zien tot welk genre ze behoren. Dat doet deze film niet. Dat is nou net de gein ervan, toch?”

Wil je meer films van Alex van Warmerdam ontdekken? FFO presenteert een retrospectieve met De Noorderlingen (1992), Ober (2006), De laatste dagen van Emma Blank (2009) en Grimm re-edit (2019) en Abel (1986) wordt vertoond in de Masterselectie.

Ennio: The Maestro:

Zelfs al zag je nog nooit een film van Sergio Leone, toch zal je zonder twijfel de muziek herkennen die Ennio Morricone ervoor schreef, zo iconisch is het oeuvre van deze legendarisch componist. Dankzij een reeks interviews met Morricone zelf verschaft regisseur Giuseppe Tornatore unieke inzichten in het werkproces van dit uitzonderlijke genie. We komen te weten hoe de roep van de coyote de beroemde score voor The Good, The Bad and The Ugly inspireerde, hoe Mahler en Stravinski zijn filmmuziek beïnvloed hebben en hoe hij altijd in stilte componeerde, met potlood en papier. Via archiefbeelden geeft Tornatore ook het woord aan collega’s en filmmakers als Bernardo Bertolucci, Dario Argento, Barry Levinson, Wong Kar-wai, Oliver Stone, Quentin Tarantino, Bruce Springsteen en Hans Zimmer.

Ennio: The Maestro is een fascinerend portret van een van de meest productieve muzikale talenten van een generatie en een meeslepend eerbetoon aan de in 2020 overleden componist. De film is een coproductie van Peter De Maegd voor Potemkino.

Krijg je niet genoeg van ’s werelds grootste filmcomponist? Boek je tickets voor het unieke hommageconcert ‘Ennio Morricone – The Official Concert Celebration’ op 4 december 2022 in Paleis 12, Brussel. Een uniek en groots hommageconcert, samengesteld door Ennio Morricone zelf en onder leiding van zijn zoon Andrea Morricone, bijgestaan door een orkest en koor. Op het programma staan iconische filmscènes en nooit eerder vertoond beeldmateriaal van de muzieklegende en enkele prominente figuren met wie hij samenwerkte.
Info & tickets op greenhousetalent.com/benl/agenda/ennio-morricone-the-official-concert-celebration

Ticketkopers voor de vertoning op 8 maart kunnen op een leuke verrassing vallen onder hun cinemastoel. Twee gelukkigen winnen een duoticket voor het concert.

Rien à foutre:

Wanneer Cassandra “Carpe Diem” in haar Tinderbio schrijft, meent ze dat ook. De zesentwintigjarige stewardess gaat waar de lowcost-luchtvaartmaatschappij haar heen brengt en rijgt feestjes en vluchten aaneen. Haar instagramprofiel staat vol wilde nachten, ravissante zonsondergangen en sexy outfits, maar kan een vluchtig bestaan in de lucht de leegte van het thuis dat ze achterliet vullen?

Het langspeeldebuut van Emmanuel Marre en Julie Lecoustre is een eigenzinnig, grappig, fris en ontroerend portret van een leven in stilstand, tussen twee bestemmingen in. Een stralende Adèle Exarchopoulos (La vie d’Adèle, Le fidèle) mag haar komisch talent bovenhalen voor deze Belgisch-Franse coproductie, die bovendien geselecteerd werd voor de prestigieuze Semaine de la Critique-sectie op het filmfestival van Cannes.

Dealer:

In Dealer maken we kennis met de veertienjarige drugsrunner Johnny (Sverre Rous). Hij verblijft in een tehuis voor jongeren met een moeilijke thuissituatie en droomt van een beter leven. Op een dag wordt de succesvolle acteur Antony (Ben Segers) een vaste klant. Er ontstaat een bijzondere band tussen hen en beiden besluiten een ander pad te volgen.

Jeroen Perceval, die we hoofdzakelijk kennen als acteur, maakt met Dealer zijn langspeeldebuut als regisseur.

Nobody has to know:

De ruige Belgische landarbeider Phil (Bouli Lanners, tevens de regisseur en scenarist van de film) is verkast naar een verwaaid maar wondermooi Schots eiland. Hij kan het goed vinden met de locals, die een ingetogen, spartaans leven leiden: hard werken in de week, ‘s avonds naar de pub en ‘s zondags naar de kerk. Boerendochter Millie (Michelle Fairley, voor velen bekend als Catelyn Stark uit Game of Thrones) woont al haar hele leven op het afgelegen stukje Schotland, maar haar eilandgenoten vinden haar koel en afstandelijk. Wanneer Phil tijdelijk aan geheugenverlies lijdt na een plotse beroerte, probeert Millie samen met hem de puzzel van zijn herinneringen te leggen en introduceert ze ook een stukje over hun geheime liefdesrelatie.

Frank Van Den Eedens adembenemende cinematografie toont de ruwe schoonheid van het Hebrideneiland Lewis: de blanke stranden, antracietgrijze gebergtes en woeste wateren kleuren Nobody Has to Know nog een tintje melancholischer.

Schrijf je nu in voor je Cinewish naar keuze!

Bekijk ook

Hotel Centaur zoekt hulp!

De Grieks-Belgische kortfilm Hotel Centaur heeft jouw hulp nodig.  De opnames van de film zijn …