‘Couple in a hole’ : sterke, intrigerende film van Tom Geens

Het is nog wachten op een bioscooprelease voor ‘Couple in a hole’, die eerste langspeler van de Britse Vlaming Tom Geens, maar de prent was het voorbije weekend te zien op het Filmfestival van Brussel en is, zoals te verwachten was, een echte aanrader.  Te verwachten?  Jawel, we hadden zo al een vermoeden dat de selecties voor prestigieuze festivals als dat van Toronto en Londen geen toeval konden zijn.  En nog veel minder toevallig waren de uitbundige kritieken in onder meer The Hollywood Reporter en The Guardian, twee media die er toch bovenuit steken in deze tijden waarin virtuele meningen je makkelijk komen toegewaaid en elk oordeel veel vluchtiger is dan een decennium terug toen een goeie of slechte kritiek je nog kon maken of kraken.

Maar The Guardian en The Hollywood Reporter, die tellen nog altijd mee.  ‘Couple in a Hole’ gaat zoals de titel al laat vermoeden over een koppel dat in een hol woont. Meer bepaald in een bos in the middle of nowhere.  Of ook niet.  Ze zijn niet helemaal verwijderd van de beschaving.  Een fikse wandeling is genoeg om in een pittoresk dorpje in de Franse Midi-Pyrenées te belanden.

Het koppel is er terechtgekomen na een traumatiserende gebeurtenis in hun leven. Dat kom je als kijker te weten door de puzzelstukjes in elkaar te leggen die de film je aanreikt. Tom Geens doet het zonder flashbacks, zonder veel hulpmiddelen tout court, maar hij blijkt een meesterlijk verteller die met Kate Dickie en Paul Higgins over twee schitterende acteurs beschikt. Zij heeft iets van een heks.  En even heb je het gevoel dat je in een donker sprookje bent beland. En hij is de jager in het donkere bos.  Ze leven van de jacht en de visvangst. En van al wat de natuur aanbiedt.

Ze praten, maar niet veel.  Hier en daar schemeren er wat beestachtige trekjes door in hun gedrag.  Het laat zich niet makkelijk raden wat er aan de hand is.  Het zijn schimmige figuren die willen met rust gelaten worden. En Geens laat ze ook zijn.  Maar gaandeweg ontdek je wat, hoe en waarom.  En zak je in het verhaal alsof het drijfzand was. ‘Couple in a hole’ is een film waar je moet in verdwijnen.  Een betoverende en beklemmende vertelling van de eerste tot de laatste minuut. Zelfs de sporadische humor haalt je niet uit die beklemming. En wanneer ‘de beschaving’ de wildernis binnendringt of zij die ooit mensen waren het woud uit sluipen, slaat de film zowaar om in een thriller. En zie je dat een mens weinig nodig heeft om dat laagje beschaving te verliezen… En toch….

Zoals Geens met alles zuinig is, is hij ook heel voorzichtig met de muziek.  De donkere en hypnotiserende krautrock van de band rond muzikant, producer en Portishead-meesterbrein Geoff Barrow, wordt even verrassend gebruikt als ieder ander verhaalelement. En dat de montage van Alain Dessauvage (‘Rundskop’) zich niet expliciet laat opmerken, is een compliment.  ‘Couple in a hole’ is een film zoals we die nog nooit gezien hebben. Ook dat is een compliment.  Daarom gaat een mens tenslotte naar de bioscoop : om te zien en te voelen wat je niet elke dag ziet en voelt. Kortom, je hebt iets om naar te verlangen.  De film wordt in België uitgebracht door Paradiso.  Dries Phlypo zorgde via A Private View voor enige Belgische inbreng en voor bijkomende steun van het VAF.

 

Zie ook : 

Who the fuck is Tom Geens?

Trailer ‘Couple in a hole’

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …