Home / Nieuws / In de zalen / ‘Coureur’ fietst de bioscoopzalen binnen!

‘Coureur’ fietst de bioscoopzalen binnen!

Vanaf woensdag 13 maart loopt ‘Coureur’ in de bioscoopzalen. Deze debuutfilm van Kenneth Mercken, gebaseerd op zijn eigen leven, toont de duistere, verborgen kant van de wielersportwereld, zoals we die nog niet gezien hebben. De film was al te zien in avant-première op het Filmfest Gent en had een selectie op zak voor het Filmfestival van Rotterdam, het belangrijkste filmfestival van de Benelux en ook het grootste ter wereld qua bezoekersaantallen.

Foto: SvG

We zien de jonge Felix opgroeien als een insider op wielerwedstrijden van een veteranenbond. Hij moet en zal coureur worden, net als zijn vader, Mathieu. Die ziet in zijn zoon een kans om zijn eigen mislukte wielerdromen alsnog te realiseren. Eenmaal volgroeid geeft Felix blijkt van toptalent. Als nationaal beloftekampioen gaat hij zijn eigen weg om het waar te maken in het beloofde land van het jeugdwielrenner: Italië. De moordende concurrentie en zijn frêle gezondheid spelen hem echter parten. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Koen De Graeve, die momenteel ook schittert als Ricky Bolsens in de reeks ‘Studio Tarara’, vertolkt de rol van de vader.  Een koppige, norse, soms tirannieke man, die ziekelijk gepassioneerd is door wielrennen. We vroegen Koen De Graeve wat hem over de streep haalde om in de huid van Mathieu te willen kruipen. Het bracht ons vanzelf bij onderwerpen als vader/zoonrelaties, het vaderschap, de sport in het algemeen en al dan niet verslavingsgevoelig zijn.

Kenneth Mercken studeerde in 2011 af aan de Brusselse filmschool RITCS met zijn kortfilm ‘The Letter’. De film werd op verschillende internationale festivals vertoond, onder ander in Montreal en Hongkong, en won ook de VAF Wildcard, waarmee Mercken zijn tweede kortfilm maakte: ‘Feel Sad For The Bunny’. Hiermee won hij ook onder andere de BeTV Award op het Brussels Shortfilm Festival en werd hij geselecteerd voor Guanajuato International Film Festival en Raindance Film Festival. Naast zijn fictieprojecten regisseert hij ook reclamefilms en muziekvideo’s voor het productiehuis Czar, dat ook zijn speelfilmdebuut onder de vleugels nam.

 
 

    Bekijk hier de trailer!

 

 

 

Bekijk ook

Adil en Bilall gestart met opnames nieuwe serie!

De opnames van de nieuwe Vlaamse VIER-fictiereeks Grond zijn opgestart in Brussel. De regisseurs zijn …