Home / Nieuws / Festivals / ‘Coureur’ van Kenneth Mercken in wereldpremière op het Film Fest Gent

‘Coureur’ van Kenneth Mercken in wereldpremière op het Film Fest Gent

Eerst het Filmfestival van Oostende, dan dat van Gent. Maar dat wil niet zeggen dat ’s lands grootste festival nog niet van zich laat horen. Eerder maakte Film Fest Gent bekend dat ‘Girl’ van Lukas Dhont het festival zou openen, vandaag geeft het Gentse festival enkele nieuwe titels vrij. Het gaat om 10 langspeelfilms van gevestigde waarden zoals Jacques Audiard, Paolo Sorrentini en David Lowery maar ook van jongere regisseurs zoals Un Certain Regard-winnaar Ali Abbasi en Belgisch debutant Kenneth Mercken.

Kenneth Mercken was in het verleden zelf wielrenner en ooit zelfs een tijdje prof.  Hij werd destijds Belgisch kampioen bij de eliterenners zonder contract.  Maar na bepaalde pijnlijke ervaringen in de wielerwereld, gaf hij de brui aan het leven op de fiets en ging film studeren. Toen hij met zijn eindwerkfilm ‘The Letter’ een film wou maken over een Russische amateur die naar Vlaanderen komt om er prof te worden, stelde zijn Russische hoofdrolspeler na enkele draaidagen opeens onmogelijke financiële eisen.  Kenneth zat volledig vast, tot producent-regisseur Koen Mortier, die samen met zijn partner Eurydice Gysel het productiehuis Czar runt, hem besloten te helpen.  Koen adviseerde Kenneth om zijn verhaal te herwerken en de ontbrekende beelden met een 5D-camera te draaien.  Resultaat was een duister portret van de wielerwereld waarmee Mercken meteen een VAF-Wildcard won.  Mortier en Gysel engageerden zich meteen voor de langspeler van Mercken. Maar eerst wilden ze hem vooral setervaring laten opdoen.  Mercken draaide met ‘Feel Sad for the Bunny’ een opmerkelijke en opgemerkte tweede kortfilm en mocht bij Czar tal van reclameclips draaien. Intussen heeft ook Koen Mortier zijn film ‘Engel’ af, een film die zich eveneens in het wielermilieu afspeelt. ‘Engel’ opent het Filmfestival van Oostende en mag ook naar Toronto.

Regisseur Kenneth Merken met hoofdrolspeler Niels Willaert op de set van ‘Coureur’ (foto KVdm – Cinevox)

‘Coureur’ speelt zich af in Vlaanderen & Italië en volgt het afzien, de glorie en de dromen van een jonge Flandrien die het wil maken, ongeacht de gevolgen voor zichzelf en zijn omgeving. De hoofdrol wordt gespeeld door coureur en debuterend acteur Niels Willaert. Daarnaast zijn er ook rollen voor Koen De Graeve, Karlijn Sileghem, Loïc Batog en Günther Lesage.In ‘Coureur’ zien we de jonge Felix opgroeien als een insider op wielerwedstrijden van een veteranenbond. Hij moet en zal ook coureur worden net als zijn vader Mathieu, die in zijn zoon een kans ziet om zijn eigen mislukte wielerdromen waar te maken. Eenmaal volgroeid, geeft Felix echter blijk van toptalent. Als nationaal beloftekampioen gaat Felix zijn eigen weg om het waar te maken in het beloofde land van het jeugdwielrennen: Italië. De moordende concurrentie en zijn frêle gezondheid spelen hem echter parten. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Zie ook:

‘Coureur’ in het bioscoopjournaal

‘Coureur’ is halverwege de rit

Bekijk ook

Korte film ‘White Goldfish’ van Jan & Raf Roosens geselecteerd voor Semaine de la critique!

De korte fictiefilm White Goldfish van Jan & Raf Roosens is geselecteerd voor de Semaine …