Crazy Money in de zalen!

Vandaag gaat Afrika Filmfestival van start, Crazy Money is één van de Belgische films die daar te zien zal zijn.

Wat gebeurt er als je de inwoners van een klein Afrikaans dorpje twee jaar lang een basisinkomen geeft? Organisatie Eight.world nam de proef op de som en voerde het experiment uit in Busibi, Oeganda. De impact van de actie is buitengewoon en levert verrassende resultaten op. De inwoners van Busibi ontwikkelden zich tot heuse ondernemers en de invloed van het initiatief is nog steeds merkbaar.

Op woensdag 6 oktober om 20 uur in het Wagehuys komt Maarten Goethals van Eight.world de documentaire Crazy Money toelichten op Afrika Filmfestival. Vorig jaar deed hij dat ook al samen met regisseur Steven Janssens op DOCVILLE.

Geld doneren zonder er veel advies bij te geven of er voorwaarden aan te koppelen: in de ontwikkelingshulp koestert men er een zekere argwaan tegenover. Toch bewijst een experiment in het Oegandese dorpje Busibi dat het kan werken. Organisatie Eight.world nam de proef op de som. Twee jaar lang kregen inwoners van Busibi een basisinkomen op hun rekening gestort via een mobiele telefoon: 16 euro per volwassene, 8 euro voor een kind. Hoewel het niet voor ieder individu een succesverhaal werd, behaalde de organisatie toch een aantal verrassende positieve resultaten. De aanwezigheid op school steeg enorm en mensen startten ondernemingen op en konden sparen. De radicale aanpak van Eight.world bewijst daarmee zijn succes. Steven Janssens volgde het project op de voet en maakte er een documentaire over die nieuwe mogelijkheden laat zien binnen ontwikkelingswerk.

Crazy Money is een productie van Bevrijdingsfilms, de soundtrack werd verzorgd door Jenne Decleir.

Dit jaar viert Afrika Filmfestival haar 25ste verjaardag. Door corona hebben ze het feest verplaatst van het voorjaar naar het najaar. En nu kan het echt: met volle zalen, recepties, gasten en jullie. Van 1 tot 16 oktober staan meer dan 100 films op het programma. En ook tal van andere events: tentoonstellingen, conferentie en fashion show. Bekijk het volledig programma online.

Voor meer info over Crazy Money surf je naar eight.world, een donatie doen aan het project kan daar ook. Tickets voor Afrika Filmfestival vind je hier. De film is ook nog te zien in Filmhuis Klappei Antwerpen op 28 oktober, Budascoop Kortrijk op 22 november en Siniscoop Sint-Niklaas op 23 november. Telkens met Q&A.

Bekijk ook

2 Belgische wereldpremières op 1 avond!

Gisterenavond kleurde Cannes eventjes zwart-geel-rood. Op het programma stonden de wereldpremière van maar liefst twee …