Home / Nieuws / Festivals / ‘Dancing on the Ceiling’ in Cinema Zed!

‘Dancing on the Ceiling’ in Cinema Zed!

The Academy nomineerde dit jaar geen enkele vrouw voor de Oscar voor Beste Regisseur. En dat is eerder de regel dan de uitzondering: in 92 jaar tijd werden slechts vijf vrouwen genomineerd in deze categorie.
Op 8 maart staat Leuven in het teken van internationale vrouwendag. Met curator Cecilia Verheyden aan het roer organiseert Cinema ZED samen met Stad Leuven de festivaldag ‘Dancing On The Ceiling’. Straffe vrouwen die elk op hun manier, binnen hun vakgebied, de wereld inspireren, kleur geven, doen ondernemen en laten bijleren, staan centraal in het programma.

“Gelijke rechten voor vrouwen zijn nog lang niet overal een realiteit. Als stad willen we ons engageren om die rechten mee waar te maken. We streven die gelijkwaardigheid na, temeer omdat we er van overtuigd zijn dat diversiteit betere en breder gedragen oplossingen biedt. Voor de uitdagingen waar we vandaag voor staan hebben we die diversiteit nodig” zegt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie.

“Onder meer in de filmwereld is er nog werk aan de winkel als het over gelijke rechten gaat. Vrouwelijke filmmakers strijden al jaren tegen het glazen plafond. We willen dit onder de aandacht brengen met een krachtige en inspirerende festivaldag, samengesteld door Cecilia Verheyden”, vervolgt schepen Corneillie. “Film is daarvoor trouwens een ideaal medium.”`

Dancing On The Ceiling

”Op 8 maart geven we het podium aan straffe vrouwen van alle leeftijden die elk op hun manier, binnen hun vakgebied, de wereld inspireren, kleur geven, doen lachen, doen ondernemen en laten bijleren.” Zegt regisseuse Cecilia Verheyden. “Deze vrouwen willen niet meer botsen tegen het glazen plafond dat in zovele sectoren nog steeds bestaat, maar ze willen op dat plafond gaan staan, dansen en out and proud tonen wie zij zijn.”

De hele dag door zijn er in Cinema ZED-Vesalius inspirerende talks, gesprekken, films en kortfilms rond vrouwen. Jozefien Daelemans (Charlie Magazine) leidt de dag in goede banen. De dag wordt afgetrapt met een filmbrunch met The best of Dorien B. In de namiddag maakt het publiek kennis met een nieuwe generatie inspirerende vrouwen: Jitske van de Veire, Chrostin, Nozizwe Dube, Andrea Bardyn en Soe Nsuki. Er is daarbij veel ruimte om in gesprek te gaan. Nadien praat Ward Verrijcken over het glazen plafond in de filmwereld met regisseuses Eva Cools, Patrice Toye, Anke Blondé, Cecilia Verheyden en onderzoekster aan de VUB Ilse Schooneknaep. Tijdens het avondprogramma maken we kennis met een aantal humoristische vrouwen Soe Nsuki, Pascale Platel, Amelie Albrecht en Serine Ayarien is er een debat met professor van de KULeuven Giselinde Kuipers over ‘vrouwen en humor’.

De hele dag door zijn er verschillende films en een kortfilmprogramma samengesteld door Cecilia Verheyden. Op adem komen of in gesprek gaan met je favoriete regisseuse kan in festivalcafé Het Strand.

Meer informatie en het volledige programma vind je hier.

Femhistories

Bijzondere aandacht verdient ook de première van Femhistories. Deze gloednieuwe mini-documentaire van Rita van Gool en Iwona Pom belicht de feministische beweging in Leuven. Want ook Leuven sprong mee op de kar, toen in de jaren 1970 wereldwijd een nieuwe feministische golf ontstond. Overal kwamen vrouwen op straat voor het recht op gelijkheid en gelijkwaardigheid.

“Getuigenissen van de pioniers van het eerste uur, maar ook jonge feministes laten hun stem horen over hun motivatie en de toekomst. Ze klimmen niet enkel op de barricaden voor vrouwenrechten, maar profileren zich wereldwijd ook als vredesactivistes. Een stukje Leuvense geschiedenis dat nog onderbelicht bleef.” aldus schepen van cultuur, Denise Vandevoort.

Bekijk ook

Filmmakers brengen persoonlijke strijd in beeld!

Vier jaar lang filmde Thomas Maddens voor MyEndo de lijdensweg van zijn vrouw Ellen Andries. …