Daniel Lambo en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

Niemand die harder werkt in de Belgische filmindustrie dan Daniel Lambo.  Altijd heeft hij drie of vier projecten die in verschillende fasen van ontwikkeling zitten. Deze keer is het niet anders.  ‘De figurant’, zijn nieuwste film ging in première op het Filmfestival van Oostende en was onlangs nog te zien op het BE Festival in Brussel, maar intussen heeft hij alweer tal van andere films waarop hij zit te broeden.  Budget of niet, het maakt hem niet uit, Daniel draait. En tussendoor vindt hij nog tijd om de nieuwjaarsvragen van Cinevox te beantwoorden.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Schrijver Fikry El Azzouzi en de cast (met o.a. Junior Mthombeni, Sabri Saad El Hamus, Chaib Idrissi, Ikram Aoulad, Klara Mucci, Rashif El Kaoui) hebben baanbrekend werk geleverd met ‘De Figurant’. Na een reeks succesrijke avant-premieres in culturele centra, festivals en gevangenissen blijft het wel knokken om zo’n low-budget film in de zalen de krijgen, maar met de hulp van Paul Thiltges Distributions komt daar vast verandering in. ‘De Figurant’ gaat uitgerekend over de moeilijkheden die allochtonen ondervinden om hun stem te laten weerklinken. Ik steun een revolutionaire vorm van digitale distributie waarbij traditionele top-down distributeurs kunnen worden overgeslagen en het systeem van ratings van films, zoals Youtube die hanteert, zich kan ontwikkelen tot alternatieve, bottom-up manier van bioscoopdistributie.

Voor de Belgische film was het een jaar met ups en downs. Voor de vrienden en collega’s die het moeilijk hadden: succes maakt dat er een suikerlaagje over alles komt, het maakt lui. Schouderklopjes zijn leuk maar ze wegen niet op tegen echte toewijding en het plezier van het creëren. Filmen, dus!

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

De opnamen van ‘Toxic Circus’ een driedelige docu met de steun van Vaf/Media, Creative Europe, Canvas, Ikon starten op 3 januari. In samenwerking met producer Maarten Schmidt.De ontwikkeling van een nieuwe langspeelfilm ‘Dievenschool’ van scenarist Dirk Nielandt met de steun van Vaf. De ontwikkeling van de televisieserie ‘Nicky X’ in samenwerking met Zodiak.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Johan Grimonprez met zijn belangrijke docu over wapenhandel ‘The Shadow World’ veroverde Tribeca en IDFA.
Maarten Schmidt was voor de derde keer op rij geselecteerd voor IDFA met ‘Coeurope’.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Bulent Ozturk met ‘Blue Silence’.
Koen Van Sande met ‘Lockdown’. Over… juist.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Even serieus. Beste linkse, guerilla filmmaker, gelooft u dan dat films de wereld kunnen veranderen?

Mensen komen altijd anders uit een filmzaal dan dat ze er zijn binnengegaan. Een film kan dus een groot verschil maken in de manier waarop mensen naar de wereld kijken en naar sociale wantoestanden. Het volstaat wanneer een film een katalysator is voor debat of conversatie. Ik geloof niet in een utopie maar we kunnen wel proberen de bestaande sociale ellende beetje bij beetje te verbeteren. In de wetenschap dat sociale verandering nooit komt door grote instituties of regeringen maar door de inzet en passie van het individu.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Willem Wallyn, ik heb met groeiende verbazing naar ‘De 16’ gekeken. Bent u geïnteresseerd in een grensverleggend concept voor een tv-serie dat gefilmd kan worden op een nòg goedkopere drager dan een gsm?

Zie ook : 

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden

Daniel Lambo vorig jaar bij de overgang

Daniel Lambo twee jaar geleden bij de overgang

Bekijk ook

Streamz Academy zoekt aanstormend schrijftalent!

Streamz daagt iedereen met een kriebelende pen uit om zich in te schrijven voor de …