Daniel Lambo wint publieksprijs MOOOV met zijn ‘Ademloos’

De nieuwe film van Daniel Lambo, ‘Ademloos’ is heel sterk uit de startblokken geschoten. De documentaire stelt de vraag hoed de dodelijke stof asbest zo lang kon geproduceerd worden in het westen en nog altijd geproduceerd wordt in ontwikkelingslanden. En of het mogelijk is om asbest wereldwijd te verbannen. De film ging in wereldpremière op het MOOOV Filmfestival en won er meteen de publieksprijs. Alle films die vertoond werden tijdens MOOOV Filmfestival kwamen in aanmerking voor de DS Publieksprijs. Daarmee wordt de winnaar dé ideale graadmeter van het Vlaamse publiek voor een film met zicht op de wereld. In de toptien treffen we met ‘Zagros’ en ‘Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle’ nog twee Belgische titels aan.

‘Ademloos’  is een documentaire van filmmaker Daniel Lambo. Hij ontdekt dat Etex (het voormalige Eternit), een multinational uit zijn Vlaams dorp, verantwoordelijk is voor het grootste asbeststort in India. Lambo trok onder meer naar India, waagt zich op het befaamde asbeststort en vertelt onder meer het verhaal van Tublu Mukherjee, een advocaat van het Britse kantoor Doughty Street Chambers, die gespecialiseerd in milieurecht en bedrijfsaansprakelijkheid. Sinds 2008 is hij ook advocaat in India en komt hij er op voor Indiase arbeiders die aan asbestgerelateerde ziektes lijden.

Hieronder een overzicht van de finale top 10:
1. ‘Ademloos’ van Daniel Lambo (distributeur: Storyhouse)
2. ‘What Will People Say’ van Iram Haq (distributeur: Cinemien)
3. ‘Neither World nor Dog’ van Steven Lewis Simpson (distributeur: Roaring Fire Films)
4. ‘I dream in another language’ van Ernesto Contreras (distributeur: Contact Film)
5. ‘The Cakemaker’ van Ofir Raul Graizer (distributeur: Arti Film)
6. ‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa (distributeur: Cinéart)
7. ‘Marquis de Wavrin du manoir à la jungle’ van Grace Winter, Luc Plantier (distributeur: Image creation)
8. ‘Foxtrot’ van Samuel Maoz (distributeur: Septemberfilm)
9. ‘The Reports on Sarah and Saleem’ van Muayad Alayan (distributeur: MOOOV)
10. ‘Thank You for the Rain’ van Julia Dahr (distributeur: Autlook Filmsales)

Winnaars MOOOV Filmfestival 2018

Vorige zondag 29 april werden de officiële prijzen van het festival al aangekondigd. Daarbij geen films van eigen bodem. ‘Los versos del olvido’ van regisseur Alireza Khatami won de CANVAS Award voor Beste Film, de film ‘Daha’ kreeg een speciale vermelding. ‘Sergio & Sergei’ van de Cubaanse filmmaker Ernesto Daranas ontving de Behind The Scenes Award. Deze prijs werd uitgereikt door een jury samengesteld uit gedetineerden van de gevangenis van Merksplas. De Universciné-prijs van de jongerenjury ging naar het inktzwarte ‘Daha’ van Turks debutant Onur Saylak en onder de internationale kortfilms was de winnaar het Iraanse migrantendrama ‘Heyvan’ van Bahman Ark. Op zaterdag 21 april ontving de Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch de MOOOV Oeuvre Award.

Volgend jaar zal het festival plaatsvinden van 23 april tot 5 mei 2019, in Beringen, Brugge, Dilbeek, Genk, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.

Bekijk ook

Diamanten filmprijs voor Zillion!

Zillion is het grootste bioscoopsucces van dit jaar in de Belgische zalen, de prestatie wordt …