Home / Nieuws / Binnenkort / Ish stelt zijn eerste kortfilm voor

Ish stelt zijn eerste kortfilm voor

Bij het brede publiek is hij bekend als choreograaf en jurylid in So You Think You Can Dance, maar de 31-jarige Ish Ait Hamou heeft wel wat meer in zijn mars. Niet alleen bewees hij zich als auteur en theatermaker, het afgelopen jaar sloeg hij ook aan het regisseren. Het resultaat daarvan heet ‘Klem’ en gaat 1 december in première. 

Voor een eerste kortfilm heeft Ish het in elk geval goed voor mekaar. Niet alleen kan hij rekenen op gevestigde waarden als Veerle Dobbelaere en Nasrdin Dchar voor de hoofdrollen, ook wordt ‘Klem’ ineens de openingsfilm van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Daar maakt  de filmdeel uit van de officiële selectie van het festival, binnen de ‘Vlaamse Competitie Fictie’.

Ish baseerde zich voor zijn kortfilm op de novelle ‘Als je iemand verliest die je niet kan verliezen’, die hij in 2016 schreef voor de campagne van ‘Te Gek!?’. In totaal werden er meer dan 20 000 exemplaren van verkocht.  Al tijdens het schrijven speelde Ish met het idee van een film. De vele reacties van de lezers gaven de doorslag om zich voor het eerst achter de camera te wagen.

© Sofie Gheysens tijdens de opnames van ‘Klem’

‘Klem’ gaat over een toevallige ontmoeting op de trein tussen de voormalige chirurg Els en Palestijnse vluchteling Sulayman. Tijdens de treinrit ontspint zich een warm gesprek over hun verleden en de trauma’s die ze meedragen. Niets doet vermoeden hoe groot de impact van hun gesprek zal zijn: het zet hun levens op een nieuw spoor.

Onder de oppervlakte is het volgens de regisseur een verhaal over identiteit, en de positieve kracht van conversatie tussen mensen. Of zoals hij het zelf zegt: “De medemens zien als opportuniteit, en niet als een bedreiging.”

De regisseur liet tijdens de draaiperiode al weten dat hij verrukt was om Dobbelaere aan boord te hebben voor de hoofdrol. “Haar kijk op acteren en hoe zij gelooft dat een mens woorden op papier tot leven kan brengen, fascineerde me enorm. Haar subtiliteit als actrice en ervaring die ze als mens uitstraalt passen helemaal bij Els.”

Ook over de vertolking van Dchar had hij alleen maar lovende woorden klaar: “Zijn uitstraling, stem en blik zijn ontzettend ontwapenend. Het is moeilijk niet spontaan met hem te willen praten, en laat dit juist de belangrijkste eigenschap van het personage zijn.”

In deze vlog vertelt Ish meer over de totstandkoming van het project.

‘Klem’, 1/12 op Internationaal Kortfilmfestival Leuven (www.kortfilmfestival.be) en later op één en vrt.nu

 

Bekijk ook

Ghost Eye geselecteerd voor Kortfilmfestival Leuven!

Enkele maanden geleden ging Ghost Eye van Wouter Sel en Thijs De Cloedt in première, …