Daphne Wellens en Tibo Vandenborre in Nederlandse film ‘Redbad’

Vorige week zijn in prehistorisch Dorp in Eindhoven  de Nederlandstalige hoofdrolspelers voorgesteld van de Nederlands-Deense film ‘Redbad 754 na Christus’, een film van de Nederlandse regisseur Roel Reiné over de legendarische Friese koning Redbad, die zich samen met zijn volk verzette tegen de katholieke kerstening.  In 754 na Christus wordt de monnik Bonifatius bij Dokkum gedood, volgens geschiedenisbronnen door ‘barbaarse’ krijgers. Is hij inderdaad in koelen bloede vermoord door een stel bloeddorstige wilden, of is dat alleen de christelijke versie van de geschiedenis? Naast verschillende Nederlandse en Deense acteurs zullen ook tal van Vlaamse acteurs in de film te zien zijn. Daphne Wellens en Tibo Vandenborre kunnen daarbij rekenen op een hoofdrol. Zij speelt de rol van Trude, hij is Karel Martel.  In de film spreken alleen de acteurs die in huid van Friese personages kruipen Nederlands.  De anderen doen het in het Engels, zo ook Daphne en Tibo. 

Op de persvoorstelling maakte Rein René de namen van de 38 acteurs bekend. Sommigen onder hen kon hij persoonlijk voorstellen aan de aanwezige pers : Loes Haverkort (Frea), Martijn Fischer (Gebbe), Teun Kuilboer (Jurre), Lisa Smit (Fenne), Derek de Lint (Eibert), Britte Lagcher (Sinde), Egbert-Jan Weber (Bonifatius), Aus Greidanus (Odulf), Daphne Wellens (Trude) (links onderaan op de foto), de Belgische Tibo Vandenborre (Charles Martel) (rechtsboven op de foto) en uiteraard Gijs Naber (Redbad), die de titelrol vertolkt.  Huub Stapel was niet van de partij. Hij speelt de rol van Koning Aldigisl, de vader van Redbad. De persconferentie vond plaats in preHistorisch Dorp in Eindhoven, dat onderdeel wordt van de internationale filmset. Daar worden ook de op maat gemaakte kostuums en het zwaard van Redbad gepresenteerd.

De film, die in 2018 in de Nederlandse bioscopen wordt verwacht, is een historisch epos over de kerstening, de sagen en oude legenden van Redbad. Met ‘Redbad’ zet regisseur Roel Reiné zijn samenwerking voort met producent Klaas de Jong, met wie hij eerder ‘Michiel de Ruyter’ maakte, een film die 850.000 bezoekers naar de bioscopen trok. Daarna regisseerde Reiné voor Netflix een aflevering van ‘Black Sails’. Ook regisseerde hij twee afleveringen van de Marvel-reeks Inhumans, die vanaf deze week wereldwijd in de IMAX-bioscopen zijn te zien.

Battle

De opnames van ‘Redbad’ beginnen deze week  in Denemarken en Noord-Duitsland. De grootste battle-scènes worden opgenomen in preHistorisch Dorp in Eindhoven. Alle scènes worden op historische grond gedraaid. Andere opnamelocaties zijn de ruige natuurgebieden van Ameland, het wad, de oude venen en het kasteel van Bouillon in België. De inbreng van de Belgische acteurs en locaties heeft natuurlijk veel te maken met de Belgische coproducente van de film, Kathleen Goossens van Bulletproof Cupid (‘Cloudboy’).

Drukke tijden

foto Bart Baevegems

Voor Tibo Vandenborre en Daphne Wellens zijn het drukke tijden. Zij was onlangs nog te zien in ‘Pippa’ en ‘Allemaal familie’, en mag met haar eerste hoofdrol in een langspeler, ‘Charlie en Hannah gaan uit’, meteen het Film Fest Gent afsluiten en kan nu uitpakken met haar eerste Engelstalige rol.  En ook Tibo Vandenborre is goed bezig. De acteur uit onder meer ‘Rundskop’, ‘The Invader’, ‘De Behandeling’ en ‘Dode Hoek’, is binnenkort ook te zien in ‘Tueurs’, dat net in Venetië in première ging, en het is ten zeerste uitkijken naar de nieuwe kortfilms van Deben van Dam (‘De weg van alle vlees’) en Koen Van Sande (‘Barst’), waarin hij ook een hoofdrol speelt. Daarnaast is het hopen dat ook ‘My Foolish Heart’ van de Nederlander Rolf Van Eijk bij ons in de bioscopen geraakt, want ook daarin kunnen we hem aan het werk zien. En wil je hem gewoon horen, dan moet je zeker de documentaire ‘De geschiedenis van het varken (in ons)’ aanstippen, een film van Jan Vromman die begin 2018 in de bioscopen komt.

Bekijk ook

Cinevillepas is een succes en breidt uit!

Eind juni werd de Cinevillepas in Brussel geïntroduceerd en geeft toegang tot alle nieuwe films, avant-premières, klassiekers …