Home / Nieuws / In de zalen / ‘D’Ardennen’ komt in tal van landen in de bioscopen

‘D’Ardennen’ komt in tal van landen in de bioscopen

BRUSSEL, 16 oktober 2015. ‘D’Ardennen’, het speelfilmdebuut van Robin Pront, is verkocht aan een reeks nieuwe territoria waaronder Groot-Brittannië, Zweden, Polen en Nederland. Dat meldt producent Bart Van Langendonck van Savage Film. De sterke internationale interesse voor de film volgt op eerdere distributiedeals met Frankrijk en Italië die nog tijdens het Internationaal Filmfestival van Toronto vorige maand werden getekend. ‘D’Ardennen’, dat eerder deze week de 42ste editie van het Film Fest Gent opende, loopt sinds woensdag bij ons in de zalen en blijkt ook daar zijn start niet te hebben gemist. Dit weekend tenslotte beleeft de film zijn Amerikaanse première op het Chicago International Film Festival.

Het in Montreal gevestigde verkoopkantoor Attraction Distribution, dat de film internationaal vertegenwoordigt, heeft D’Ardennen aan een rits nieuwe landen verkocht. StudioCanal verwierf de rechten voor Groot-Brittannië, terwijl Njuta Films – dat eerder al ‘The Broken Circle Breakdown’ en ‘Rundskop’ uitbracht – de film voor Zweden heeft aangekocht. Paradiso Filmed Entertainment brengt de ‘Flemish noir-misdaadfilm’ in februari 2016 in de Nederlandse zalen. Daarnaast kocht M2 Films de Poolse distributierechten van Pronts debuutfilm. Estin Film zal de film dan weer in Estland uitbrengen. Ook deze laatste is niet aan zijn proefstuk toe wat Vlaamse films betreft. Eerder kocht Estin Film ook al Labyrinthus aan, naast buitenlandse titels als ‘The Search’, ‘We Are the Best’, ‘Nymphomaniac’, ‘Jagten’ en ‘Maryland’ met Matthias Schoenaerts.

Nog voor zijn wereldpremière in Toronto vorige maand kon ‘D’Ardennen’ al op heel wat internationale belangstelling rekenen. De gezaghebbende website IndieWire klasseerde Pront bij de zeven ‘breakout’ regisseurs in Toronto die men best in het oog kon houden. In het gerenommeerde Britse filmtijdschrift ‘Sight & Sound’ heeft hoofdredacteur Nick James de film bij zijn 10 favorieten van Toronto staan. Daarnaast was er ook het nieuws dat de Italiaanse distributeur Satine Film nog voor de eerste publieke vertoning van de film de rechten voor Italië verwierf. Kort na de eerste vertoning won het gerenommeerde Diaphana Distribution zelfs een heuse ‘bidding war’ omtrent de distributierechten voor Frankrijk, een zeer belangrijke bioscoopmarkt.

Ondertussen regent het ook aan uitnodigingen om deel te nemen aan filmfestivals. Zo beleeft de film dit weekend zijn Amerikaanse première op het 51ste Chicago International Film Festival (15-29 oktober).

‘D’Ardennen’ werd na zijn Europese première in Gent op tal van lovende kritieken onthaald en loopt sinds woensdag in de Belgische zalen; distributeur is KFD. De film is een productie van Bart Van Langendonck van Savage Film (‘Rundskop’, ‘Labyrinthus’) en kon rekenen op steun van het VAF en het economisch fonds Screen Flanders.

ZIE OOK :

Trailer ‘D’Ardennen’

interview Robin Pront

Interview Kevin Janssens

Interview Veerle Baetens

Interview Jeroen Perceval

Bekijk ook

Speciale vermelding voor Retrospekt op Brussels International Film Festival!

Zonet vond de slotceremonie plaats voor de derde editie van het Brussels International Film Festival. …