Home / Nieuws / Festivals / De animatiefilm ‘Marona’, met illustraties van Brecht Evens, gaat in première op het JEF festival!

De animatiefilm ‘Marona’, met illustraties van Brecht Evens, gaat in première op het JEF festival!

Zowel het JEF festival in Antwerpen als Anima Festival in Brussel openen met de prachtige animatiefilm Marona, waarvan het uitdagende, prachtige universum van de film werd geïnspireerd door de Belgische illustrator Brecht Evens. Marona is vanaf 26 februari in de Belgische bioscopen te zien.

Op zaterdag 15 februari gaat de animatiefilm Marona in Belgische première op het JEF festival in aanwezigheid van regisseur Anca Damien. Ook de festivalmeters Hilde De Baerdemaeker en Pommelien Thijs zijn van de partij. Het wordt meteen de aftrap voor een krokusvakantie (22 februari t.e.m. 1 maart) vol fantastische jeugdfilms, interactieve audiovisuele installaties en exclusieve events in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven en Roeselare.

Kwispelende openingsfilm

In Marona volgen we de straathond Marona die terugdenkt aan haar leven en aan alle mensen waar ze onvoorwaardelijk van heeft gehouden. De Belgische illustrator Brecht Evens stond in voor het character design van deze uiterst mooie en poëtische film. Evens is een van Vlaanderens meest geprezen graphic novelists en staat bekend om zijn kleurrijke creaties. In Antwerpen kan je zijn werk ‘op groot formaat’ bewonderen op de stripmuur in de Kloosterstraat.

Iris Verhoeven, algemeen coördinator bij JEF: “We zijn geweldig blij om te mogen openen met de prachtige film Marona. Toen we enkele jaren terug de allereerste visuals zagen, wisten we dat dit een topper ging worden. De poëtische en fantasievolle stijl van de film daagt zowel kinderen als volwassenen uit en het fantastische verhaal van Marona zelf laat niemand onberoerd.”

Het JEF festival daagt kinderen én volwassenen uit 

Deze editie schotelt een uniek filmprogramma voor dat gesmaakt zal worden door verschillende leeftijden met om te beginnen heel wat titels in première. Zo is er de Belgische productie Ridder Muis, over de dolle Middeleeuwse avonturen van een vurige muis en een zachtaardige draak. Je ziet deze Ketnet-serie als eerste op het festival. Ook de schattige Moomins komen langs. Deze bekende personages van de Zweedse schrijver Tove Jansson komen nogmaals tot leven in de film Moominvallei. De Nederlandse jeugdfilm De club van lelijke kinderen gaat eveneens in première. Deze grimmige dystopie bindt met honderdduizend kleuren de strijd aan tegen een saai en grijs bestaan.

Jim Henson is dé grootvader van de hedendaagse poppenfilms en heeft enkele iconische films op zijn palmares staan zoals The muppet movie, The dark crystal en de tv-serie De Freggels. Tijdens het festival kunnen kinderen en ouders het werk van Jim Henson (her)ontdekken op het grote scherm!

Ook de allerkleinste kijkers komen tijdens het JEF festival aan bod. Tijdens enkel unieke peutervertoningen kunnen families met kinderen vanaf 18 maanden op groot scherm genieten van Jouw allereerste filmconcert, waarbij een reeks kortfilms van een live soundtrack wordt voorzien. In het Zuiderpershuis kunnen (groot)ouders bovendien rekenen op een peutervriendelijke omgeving in het medialab en het festivalcafé. Deze leuke en prikkelende eerste kennismaking met cinema was een groot succes tijdens de vorige editie, en vindt dit jaar naast Antwerpen daarom ook plaats in Brugge, Gent en Kortrijk.

Dankzij de co-programmatie met Film Fest Gent, zullen ook deze geweldige Vlaamse films te zien zijn: King of the Belgians (absurde roadmovie met Peter Van den Begin), Les misérables (brandend actueel relaas vanuit de Parijse banlieus) en Shoplifters (over de kruimeldiefstallen van een arm Japans gezin). Drie films die zich uitermate geschikt tonen voor een familie-uitstap.

Nieuw talent spotten? Dat doe je op de JEF makersdag, waar kortfilms worden vertoond die gemaakt werden door kinderen (6 – 14 jaar), en op de dag van de studentencompetitie waar filmstudenten en pas afgestudeerden hun eindwerk delen.

En apart programma werd samengesteld voor en door jongeren (12+). Een groepje jongeren van 12 tot 16 jaar selecteerde de titels die voor hun leeftijdsgenoten worden vertoond. Ook de organisatie van events, communicatieacties en de aanwezigheid van gasten nemen ze helemaal in eigen handen. Highlights zijn o.a. de avant première van System crasher over Benni die met haar agressieve uitspattingen tussen de mazen van de jeugdzorg dreigt te glippen, en Skate kitchen, waarna je jouw skills kan testen op het aansluitend skate-event in het Zuiderpershuis.

Ontdek het volledige festivalprogramma, vanaf vandaag online op JEFfestival.be. Festivalmeters Pommelien Thijs en Hilde De Baerdemaeker gidsen je doorheen het programma. Volg hun keuzes op instagram.com/jeugdfilm en facebook.com/jeugdfilm.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …