De Belgen in Berlijn : het vervolg

Zeggen dat het in Berlijn allemaal rond de Belgen draait, zou een zware overdrijving en een leugen zijn, maar we zijn er aanwezig en niemand zal kunnen zeggen dat we niet in beeld geweest zijn.  Vincent Bal mocht het eerst pronken aan de zijde van de sterren van zijn ‘Nono, het Zigzagkind’.  De film waarin Isabella Rossellini ook te zien is, kon het publiek duidelijk bekoren en mocht rekenen op een lang en uitbundig applaus.  Intussen beklommen ook Wim Opbrouck en de hele ploeg van ‘The Broken Circle Breakdown’ ook al het podium van het festival voor een persconferentie.  Maar het was vooral de vertoning van ‘The Broken Circle Breakdown’, die pas de avond na de persconferentie gepland was, waar het publiek helemaal uit de bol ging.

 

Op de site van het festival konden we op zondag al meevolgen hoe Wim Opbrouck eerst de vele flitsen trotseerde we meevolgen hoe wat Wim Opbrouck , die samen met de onthoofde ploeg van ‘Boven is het Stil’ op de photocall en de persconferentie aanwezig was.  De film werd vertoond in het kader van de sectie Panorama, het festivalluik waarin ook ‘The Broken Circle Breakdown’ op het programma stond.

’Boven is het Stil, de allerlaatste film van Jeroen Willems. Mét Wim Opbrouck.

Henry Garcin, de 82-jarige man die de vader speelt in de film leek een beetje verward. U kunt hem kennen van de film ‘Abel’ waarin hij ook de rol van de vader speelde. Eerst verklaarde hij die verwardheid door een verhaal te vertellen over zijn verleden.  Blijkt dat hij een Nederlander is die al meer dan 60 jaar in Parijs woont.  Frans is zijn eerste taal geworden en hij bleek moeite te hebben om het gesprek te volgen dat grotendeels in het Engels werd gevoerd.  Maar even later nam hij opnieuw de microfoon en zei hij dat hij nog altijd in de war was, doordat hij over een film kwam vertellen waarvan de hoofdrolspeler recent was overleden.  Die hoofdrolspeler is natuurlijk Jeroen Willems.  Even voelde het aan alsof hij boven, van op de wolken, zat mee te kijken. Willems speelt in de film de zoon van de boer, die door Garcin wordt neergezet. Helmer heet de zoon.  Hij ziet zichzelf als een mislukkeling omdat zijn vader nooit in hem heeft geloofd.  Maar nu is het moment van Helmer gekomen en verhuist hij zijn vader naar boven, waar de oude man in stilte op zijn dood ligt te wachten.  Een moment voor Helmer om de oude rekeningen te vereffenen.


Ook Wim Opbrouck zei dat hij het raar vond om daar zonder Jeroen Willems op het podium te zitten.  Hij speelt een melkvoerder in de film, die geregeld over de vloer komt in de boerderij.  Hij zei dat hij de film graag als een Nederlandse ’Brokeback Mountain’ zag, maar dat de producers die stempel liever niet op hun film geplakt zagen. Wim had de afgewerkte film nog niet gezien, maar verwees naar een scène die volgens hem duidelijk te maken had met de hele problematiek van ‘gay bashing’.  Hij checkte even bij regisseur Nanouk Leopold of die scène de eindmontage overleefd had – ze schudde van ja – en begon toen een betoog over de verwerpelijke aanvallen tegen homo’s waar volgens hem hoognodig iets aan gedaan moet worden.

Een reactie tegen al dat gay-bashen

‘Toen we de film aan het draaien waren, was er in België heel veel te doen rond gaybashing.  En dat is een problematiek die zeker aan bod komt in één van de scènes waarin mijn personage aan bod komt.  Ik vind het heel belangrijk om te praten over die problemen, want ze zijn verschrikkelijk. Er zijn heel wat seksuele maatschappelijke problemen die we dringend moeten gaan aanpakken.  We zijn helemaal niet zo bevrijd als we willen geloven.’

 

Waarbij hij nog een uiteenzetting gaf over hoe Nanouk Leopold hem liet acteren.  In alle vrijheid.  Hij en Jeroen Willems kwamen heel goed voorbereid op de set en ‘we gedroegen ons als uiterst professionele acteurs’, zo herinnert hij zich.  Maar dat bleek allemaal ballast dat we overboord dienden te gooien.  ‘Wees niet zo professioneel,’ zei Nanouk onmiddellijk, ‘alles is mogelijk, geniet van de vrijheid.’

 

U kunt de hele persconferentie van ‘Boven is het Stil’ nog herbekijken op de site van het Festival van Berlijn, via deze link

Dirk Impens : ‘Ik kan me niet inbeelden dat Felix Van Groeningen ooit een film maakt die ik niet produceer.’

Vandaag, 12 februari, was er dan ook de persconferentie van ‘The Broken Circle Breakdown’. Daarop waren Veerle Baetens en Johan Heldenbergh aanwezig en ook regisseur Felix Van Groeningen en producent Dirk Impens.  De acteurs gaven eerder met hun vaste band een concert in een plaatselijke countryclub en pakten ook uit met een verrassingsoptreden in het Martin Gropius Bau, waar de European Film Market plaatsvindt.

Zoals gewoonlijk als hij het woord krijgt, was ook in Berlijn Johan Heldenbergh niet in te tomen en pakte hij moeiteloos het publiek in.  Maar ook Veerle Baetens deed opnieuw veel rake uitspraken.  Producent Dirk Impens, die niet graag praat terwijl er camera’s op hem gericht staan, leek geen last te hebben van schuchterheid en zei dat hij alle vier de langspeelfilms van Felix Van Groeningen had geproduceerd.  En hij voegde er aan toe dat hij hoopte ook zijn vijfde en zesde te produceren.  En dat hij zich niet kon inbeelden dat Felix ooit met iemand anders zou werken.

 

De hele persconferentie van ‘The Broken Circle Breakdown’ in Berlijn kan je herbekijken via deze link.

De avond na de persconferentie werd de ploeg onthaald op een minutenlang applaus na na de voorstelling in het Friedrichstadt-Palast.  Meer daarover lees je hier.

Zie ook :

Belgen in Berlijn

Johan Heldenbergh en Veerle Baetens zingen in Berlijn

Vincent Bal over ’Nono het Zigzagkind’

Felix Van Groeningen over ’The Broken Circle Breakdown’

Johan Heldenbergh over ’The Broken Circle Breakdown’

Veerle Baetens over ’The Broken Circle Breakdown’

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …