Home / Nieuws / Binnenkort / De Belgische Film ook prominent in Gent

De Belgische Film ook prominent in Gent

Allemaal Vlaamse en Belgische film wat de klok slaat de laatste dagen.  Het Filmfestival van Oostende lijkt voluit de kaart van de Vlaamse film te hebben getrokken, ook de BNP Paribas Fortis Filmdays en de Cinevox Happenings gaan voor de Belgische film en Het Filmfestival van Gent maakt nu ook duidelijk dat de liefde voor de film van eigen bodem er niet bepaald zal verslappen.

Het Festival van Gent heeft natuurlijk een lange geschiedenis en je kunt films van bij ons waarmee het festival in de loop der jaren is geopend niet op twee handen tellen, maar in Gent willen ze blijkbaar duidelijk maken dat ze niet van plan zijn om zich de kaas van tussen het brood te laten eten.  Het Festival van Oostende mag dan voluit de kaart getrokken hebben van de Vlaamse film — en vanaf dit jaar is er ook een samenwerking met het Festival van Namen afgesloten waardoor er ook meer en meer Franstalige Belgische films op het programma van Oostende kunnen verwacht worden — ook in Gent willen ze de filmmakers van ter plekke duidelijk maken dat ze nog altijd meer dan welkom zijn.

Zo kondigde het Festival van Gent nu al aan dat 3 Belgische films er hun nationale première zullen beleven.  Niet ‘Code 37 – de film’ die eigenlijk zowat iedereen verwacht had als vooropener van het festival – en dat zou niet het geval zijn — maar wel ‘The Invader’ van Nicolas Provost, het langspeelfilmdebuut van de artistieke filmmaker dat zeer toegankelijk blijkt te zijn en al in tal van filmvakbladen werd bejubeld.  The Hollywood Reporter bestempelde de film zelfs als een toegangsticket tot Hollywood. Een deel van de indrukwekkende openingsscène van de film  — dat op het scherm maar niet hier begint bij de vagina van het internationale Belgische fotomodel Hannelore Knuts (zij is de partner van Provost), die je hier naakt over het strand ziet lopen– kunt u hier bekijken :

Fragment ‘The Invader’

Ook aanwezig in Gent, de tweede film van Gust Van den Berghe waarmee hij voor de tweede opeenvolgende keer genomineerd was voor de Quinzaine van het Filmfestival van Cannes.

De film die gebaseerd is op ‘De Blauwe Vogel’ van Maurice Maeterlinck en volledig in Togo werd gedraaid, werd eigenlijk wel verwacht in Gent, ook al omdat daar in het najaar het Maeterlinck-jaar van start gaat.

Bekijk hier de trailer van ‘Blue Bird’

Bekijk Gust Van den Berghe en zijn commentaar over ‘Blue Bird’

Een derde Belgische film die nu al wordt aangekondigd is ‘L’Hiver Dernier’ en dat is het langspeeldebuut van debutant John Shanks. Shanks, een Belg met Amerikaanse roots, presenteerde zijn afstudeerfilm ‘Un Veau Pleurait, la Nuit’ in 2001 op het Filmfestival van Cannes. In 2003 volgde zijn tweede kortfilm, ‘Les Mains Froides’, die veel bijval oogstte op diverse Europese filmfestivals.

De aankondiging van de 3 Belgische films in Gent is speciaal omdat ze alle drie in competitie zitten.  En dat wil wel wat zeggen.  Beoordeeld worden door een prestigieuze internationale jury en goed bevonden worden, kan betekenen dat een film daarmee vertrokken is voor een internationale carrière.

Het 38ste Filmfestival van Gent vindt plaats van 11 tot 22 oktober.  Het volledige programma wordt bekendgemaakt op 28 september.  Meer info via de site van het filmfestival.

(op de foto : Issaka Sawadogo in ‘The Invader’)

Bekijk ook

2 x 5.000 euro aan productiesteun te winnen met Pitch Your Script!

Kortfilmfestival Leuven organiseert dit jaar opnieuw Pitch Your Script, in samenwerking met de Scenaristengilde.  Stuur …