De gloriedagen van de cinema!

Gent Filmstad verschijnt 14 oktober, een prachtig geïllustreerd boek over de gloriedagen van de cinema.

Halverwege de twintigste eeuw beleefde de cinema zijn gouden jaren. Nooit gingen er zo veel mensen naar de film, waren er zo veel bioscopen en werden er zo veel filmaffiches aangeplakt als toen. Lies Van de vijver, Guy Dupont en Roel Vande Winkel reconstrueerden de gloriedagen van de Gentse cinema aan de hand van interviews, archiefonderzoek en de ruim 9000 filmaffiches die bewaard worden in Archief Gent.

Een boek vol zeldzame foto’s, bouwplannen, filmprogrammaties, archiefdocumenten en boeiende getuigenissen.

Lies Van de Vijver is verbonden aan de Universiteit Gent en Oxford Brookes University. Ze doet onderzoek naar de geschiedenis van de cinema’s,filmprogrammering en bioscoopervaringen in Gent en Europa.

Guy Dupont is collectiebeheerder bij Archief Gent.Hij leidt het project voor de conservering, de digitalisering, het onderzoek en de ontsluiting van de collectie filmaffiches (1938-1961), wellicht de grootste collectie van Belgische filmaffiches uit die periode.

Roel Vande Winkel is verbonden aan de ku Leuven en aan luca School of Arts. Hij verricht sinds ruim twintig jaar mediahistorisch onderzoek en werkt aan een boek over de geschiedenis van de Belgische filmwereld tijdens de Duitse bezetting

Ondertussen loopt er ook de expo Filmaffiches voor Gentse cinema’s tussen 1938 en 1961 in Bibliotheek De Krook in Gent, nog tot en met 29 oktober 2021. Meer info vind je hier.

De boekvoorstelling vindt plaats tijdens een FFG Talkie met Patrick Duynslaegher en de auteurs op 14 oktober om 13 uur in het Film Fest Café.

Bekijk ook

2 Belgische wereldpremières op 1 avond!

Gisterenavond kleurde Cannes eventjes zwart-geel-rood. Op het programma stonden de wereldpremière van maar liefst twee …