De hoofdcast van de nieuwe film van Erik Van Looy is bekend

Erik Van Looy heeft zijn Amerikaanse film slecht verteerd.  Dat zou je haast kunnen afleiden uit de premisse van de nieuwe film die hij op 21 maart begint te draaien : ‘De Premier’.  Want daarin krijgt de Belgische premier de opdracht om de president van Amerika te vermoorden. Eerder verklapte Van Looy aan Cinevox dat hij bij het schrijven van het script advies inwon bij die andere actieheld, ex-premier Yves Leterme.  Wie de Amerikaanse president moet worden, weten we nog niet. Maar er zijn wel al een pak namen van acteurs bekend. En wat we ook weten is dat Erik Van Looy op 21 maart begint met de opnamen van zijn nieuwe film.

Dit is de pitch die de productie vrijgeeft van wat in een persbericht ‘de actievolle thriller’ genoemd wordt : De Belgische eerste minister wordt ontvoerd.  Hij zal worden vrijgelaten op voorwaarde dat hij de persoon die hij later die dag tijdens een exclusief gesprek zal ontmoeten, vermoordt. En die persoon is niemand minder dan… de president van de Verenigde Staten.

Van Looy schreef het script samen met Carl Joos, met wie hij eerder ook al samenwerkte voor het scenario van ‘De Zaak Alzheimer’. De rol van de premier wordt vertolkt door Koen De Bouw, die inmiddels al voor de vijfde keer samenwerkt met Van Looy. Andere rollen zijn er voor o.a. Tine Reymer, Charlotte Vandermeersch, Dirk Roofthooft, Stijn Van Opstal en Wim Willaert.

Dat Koen De Bouw de hoofdrol zou spelen, was al langer bekend.  ‘Ad Fundum’ is trouwens de enige Vlaamse film van  Erik Van Looy waarin De Bouw niet te zien is. Zijn vrouw zal gespeeld worden door Tine Reymer, in het echte leven de echtgenote van Peter Van den Begin, die recent nog de koning der Belgen speelde in ‘Kebab Royal’, de nieuwe film van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Reymer speelt zichzelf tegenwoordig meer uit als muzikante, maar acteert al langer.  ‘De Premier’ wordt de derde film die ze doet met Van Looy. Ze was eerder ook al in ‘Loft’ en ‘Shades’ te zien.

Wie de Amerikaanse president moet worden, blijft nog geheim.  Er wordt gesproken met een Amerikaanse actrice. Want vast staat dat het een vrouw wordt. Waarmee Van Looy aangeeft in de kansen van Hillary Clinton te geloven.  Misschien moet hij voor Lavern Cox gaan. Heeft ie drie vliegen in een klap : zwart, ooit man en nu vrouw.

“Mijn vorige films ‘De Zaak Alzheimer’ en ‘Loft’ waren spannende en emotionele rollercoasters en dit gaat nog verder. Van de eerste tot de laatste minuut moet de premier genadeloze hindernissen en straffe plotwendingen trotseren, terwijl zijn leven en dat van iedereen rond hem op het spel staat. ‘De Premier’ belooft spektakel en verrassingen, véél verrassingen, en ik durf nu al te zeggen: dit wordt iets wat je in de Belgische cinema nog nooit hebt gezien!”

– Erik Van Looy

‘De Premier’ wordt geproduceerd door FBO, in coproductie met Woestijnvis en Millstreet Films. De film wordt ondersteund door het VAF, ScreenFlanders en de Belgische Tax Shelter voor Audiovisuele Productie. Kinepolis Film Distribution (KFD) verdeelt de film vanaf 26 oktober in de bioscopen.

 

Zie ook :

Erik Van Looy over Koen De Bouw en ‘De Premier’

 

Bekijk ook

2 Belgische wereldpremières op 1 avond!

Gisterenavond kleurde Cannes eventjes zwart-geel-rood. Op het programma stonden de wereldpremière van maar liefst twee …