Home / Nieuws / De nieuwe ‘Selected Shorts’ is uit : de Beste Vlaamse Kortfilms!

De nieuwe ‘Selected Shorts’ is uit : de Beste Vlaamse Kortfilms!

Selected Shorts is het kortfilm dvd label van het internationaal Kortfilmfestival Leuven.  In feite zijn er 2 nieuwe uit.  Er is een nieuwe ‘Labo Works’ uit, met internationaal werk dat vanuit Leuven gegroeid is, maar wat ons hier ten zeerste interesseert is de dvd met ‘De Beste Vlaamse Kortfilms’ van het voorbije jaar.

Het Kortfilmfestival brengt al jaren die dvd’s uit.  En met het verstrijken van de jaren zijn dat hebbedingetjes geworden, schatkamers vol jong talent die je in je bezit moet hebben.  Kunnen terugkijken en de eerste films op dvd hebben van Pieter Van Hees, Vincent Bal, Michaël R. Roskam, het is iets waar je tegenwoordig mee kunt uitpakken.  Plus, het vroege werk van de acteurs die nu hot zijn, kunnen bovenhalen en zeggen : ‘Weet je nog toen…’

Er is geen producent die naam waardig die de films die op de Selected Shorts staan niet heeft gezien. Waarom?  Omdat elk van die dvd’s vol obligaat kijkvoer staat.  Het is zoals Charlotte Vandermeersch hier op Cinevox al zei : in langspeelfilms heeft ze nog nooit een rol te pakken gekregen zoals de rol die Jozefien Scheepers voor haar schreef in ‘Marie’. ‘Badpakje 46’ staat op de dvd, de film die de prijs van de jury won in Cannes.  Een film waarvoor Wim Opbrouck en Johan Heldenbergh graag gratis en voor niets wilden meewerken.  Matthias Schoenaerts en Jeroen Perceval, waren na hun vertolkingen in ‘Rundskop’ bereid om voor Robin Pront even een ander paar klootzakjes neer te zetten in ‘Injury Time’.  En ook ‘Land of Heroes’, waarmee Sahim Omar Kalif intussen wellicht zowat alle festivals ter wereld afschuimde, wordt aan de kijker meegegeven.  Het is ook indrukwekkend te zien welke lijst namen deze dvd bevat. Frank Focketyn, Chris Lomme, Stany Crets, Els Dottermans, Natali Broods, Sam Louwyck, Geert Van Rampelberg en Wim Willaert (2X) zijn maar enkelen van de gevestigde waarden die van de partij zijn.  Vlaamse acteurs blijken graag bereid om met ons jong talent aan het werk te gaan.  Wellicht ook uit het besef dat die jonge mensen hun latere werkgevers kunnen worden.  Sommigen onder hen zijn inderdaad al bezig aan hun eerste langspeelfilm, zoals David Williamson (‘Now/Here’) en Gilles Coulier (‘Paroles’), die allebei met het budget van hun VAF Wildcard aan de slag zijn gegaan.   Trouwens, ook achter de schermen zijn er mensen met een indrukwekkende staat van dienst die zich vrij willen maken voor een kortfilm.  Wat Jo Vermaercke presteert in ’27’ van Nicolas Daenens, kan alleen een notoire steadycam-cameraman als hij.  Heerlijk trouwens om Titus De Voogdt door de Nieuwstraat te zien stappen, terwijl hij commentaar geeft op al wat en al die zijn pad kruist.  ’27’ is één van de twee films die nog geen prijs gewonnen heeft.  Blijkt dat een Brusselse zaak die iets te expliciet in beeld kwam, een proces had ingespannen en dat op gerechtelijk bevel de film moest verknipt worden.  Zonde van de kunst.  Zonde van het einde.  De andere film zonder prijs die ook op de dvd staat is ‘Dansen Met Travolta’ van Lenny Van Wesemael.  Een onrecht dat deze romantische, sfeerrijke en stijlvolle dansfilm met Arend Pinoy en Laura Vanborm nog niet bekroond werd.  Gelukkig zet de dvd één en ander recht.  In totaal staan er 14 films op de dvd, en geen enkele film is hier miscast.  Dit zijn allemaal kleine meesterwerkjes van jonge talenten die hopelijk nog grote dingen gaan doen.  Ook twee animatiefilmpjes daarbij, van Evelyn Verschoore en Wouter Bongaerts.  Twee mensen die bewijzen dat ons land niet toevallig een meer dan behoorlijke faam heeft op het vlak van animatie.

 

Selected Shorts 13 : De Beste Vlaamse Kortfilms is goed voor 225 minuten boeiend beelmateriaal en is nu uit in de winkels.

Meer info op www.kortfilmfestival.be

Op de foto : Charlotte Vandemeersch in ‘Marie’ van Jozefien Scheepers

Bekijk en lees ook : (gewoon klikken op het item)

Charlotte Vandermeersch over ‘Marie’

Wannes Destoop over ‘Badpakje 46’

Wannes Wint

Bekijk ook

Jaak Van Assche en Erwin Provoost ontvangen Lifetime Achievement Award en een ster op de Walk of Fame

Geen openingsweekend van Filmfestival Oostende afgelopen weekend, maar er werd wel hulde gebracht aan Jaak …