De winnaars van het Internationaal Filmfestival van Leuven zijn bekend!

Op zaterdag 10 december werd de drukbezochte 17e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven afgesloten met de uitreiking van prijzen uit de kortfilmcompetitie. Een festiviteit om het jaarlijkse feest af te ronden. Want het mag en moet gezegd worden : Johan Van Schaeren en zijn ploeg slagen er jaar na jaar in om een filmfeest neer te zetten dat zijn gelijke niet kent.  Johan Van Schaeren somde bij de opening de namen op de hele horde Vlaamse filmmakers wiens werk de revue gepasseerd is in Leuven en je kunt niet anders dan concluderen dat wie nooit in Leuven gezien werd, als filmmaker nooit ergens zal komen.

 

Na de 17de editie zijn er weer een hele zwik Vlaamse filmmakers die op hun twee oren kunnen slapen  In de jury zetelden dit jaar weer verschillende filmprofessionals uit binnen- en buitenland, onder meer Christophe Van Rompaey, Jan Temmerman, Els Dottermans en delegaties van het Locarno Film festival, het Ierse Corck Film Festival en het Danish Film Institute. Zoals ieder jaar werden er ook prijzen voor tal van Europese films uitgereikt, maar we behouden ons het recht voor om de films van buiten België straal te negeren.  Zeker niet wegens gebrek aan kwaliteit, maar omdat Cinevox zich nu eenmaal concentreert op films van bij ons.  En die zijn gelukkig ook weer in de prijzen gevallen.

Prijs van de Jury voor Beste Vlaamse Kortfilm: “Dura Lex” (Anke Blondé)
Prijs van de Jury voor het Beste Debuut: “Beats of Love” (Wim Geudens)
Prijs van het Publiek voor Beste Vlaamse Kortfilm: “Broeders” (Adil El Arbi & Bilall Fallah)
Prijs van het Publiek voor Beste Animatiefilm: “Crayon D’Amour” (Gert Driesen)
Prijs van de Jury voor Beste Videoclip: “Dancing School” (Jens Leen, muziek: Garcia Goodbye)
Humo Award: “You Will Find It” (Jessie De Leeuw)

Voor “Broeders” is de bekroning de derde op rij. Eerder won de film de Prijs voor Beste Studentenfilm op het Filmfestival van Gent én een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds.  Wij hadden eerder twee gesprekken met de makers.  Na hun overwinning in Gent (bekijk hier) en na de bekendmaking van de Wildcards (bekijk hier).

Voor Anke Blondé was het derde keer goede keer. Ze nam al deel aan de kortfilmcompetities van het IKL 1998 en 1999. Haar comeback met “Dura Lex” (met in de hoofdrol Wine Dierickx) ging niet onopgemerkt voorbij.

Het verhaal van “Without Snow”, waarin het pestgedrag van een aantal tieners tot dramatische gevolgen leidt, is gebaseerd op waar gebeurde feiten. De film werd eerder al bekroond als Beste Poolse Kortfilm op het Filmfestival van Krakow en op het ZINEBI, het Kortfilmfestival van Bilbao.
Het Kortfilmfestival Leuven 2011 was opnieuw een succes. Ruim 8.700 bezoekers zakten af naar Leuven – opmerkelijk was het sterk gestegen aantal internationale gasten. Een groter aantal activiteiten voor professionals (lezingen, workshops, debatten,…), een grote internationale selectie en opmerkelijke projecten als “Milestones in Short film History” trokken de aandacht ver buiten de landsgrenzen. Ook in eigen land neemt de belangstelling voor Vlaamse kortfilms al enige jaren toe. Die stijgende belangstelling gaat hand in hand met de stijgende populariteit van de Vlaamse langspeelfilms in de bioscopen.

Het Kortfilmfestival Leuven blijft ook de komende maanden actief. In het voorjaar 2012 wordt de compilatiefilm “Filmfestival Delicatessen 2012” gereleased; een bundeling van de beste Vlaamse kortfilms van het voorbije festival. Een dvd-release volgt in juni 2012.

De 18e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven vindt plaats van 1 tot en met 8 december 2012.

Bekijk ook

Streamz Academy zoekt aanstormend schrijftalent!

Streamz daagt iedereen met een kriebelende pen uit om zich in te schrijven voor de …