Deben Van Dam en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

‘De weg van alle vlees’ was de film die voor Deben Van Dam de weg van alle roem opende, de weg naar het grote werk en vooral de weg naar nieuwe kansen. Het is intussen drie jaar geleden dat hij eerst de publieksprijs wegkaapte op het Filmfest Gent om iets later alles te gaan winnen wat er te winnen viel op het Kortfilmfestival van Leuven. Hij verpulverde bij wijze van spreken de tegenstand.  En kreeg er een VAF Wildcard bovenop om zo snel mogelijk een nieuwe kortfilm te maken, die dan hopelijk zo snel mogelijk naar die eerste lange zou leiden.  Twee jaar later zijn we blij en verheugd, benieuwd en curieus om te weten hoe het met die nieuwe korte en/of de eventuele lange zit.  Vandaar dat we hem bij de overgang onze vragen voorlegden. Zijn antwoorden belandden helaas onderaan de hoop, omdat in een hoop nu eenmaal iets onderaan moet liggen, en daardoor bleef u al te lang verstoken van de verlossende antwoorden van Deben.  Onze excuses daarvoor. Gelukkig zijn ze woorden niet verjaard, zelfs niet vermaand of verweekt.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Voor mij persoonlijk wel aangezien ik mijn Wildcard eindelijk in een film heb ku
nnen gieten, die nu bijna af is. En voor de Belgische film is ieder jaar waarin er zoveel gedraaid en getoond wordt als tegenwoordig een goed jaar, denk ik.  Het is in ieder geval zeer goed geopend. Ik heb ‘Home’ gezien en die film vind ik fenomenaal.

 

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Mijn nieuwe kortfilm uitbrengen en proberen steun te krijgen voor mijn eerste langspeler.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Voor mij is dat Tibo Vandenborre. Hij heeft echt een verbluffende toewijding getoond voor mijn kortfilm: Drie maanden lang een Spartaans diëet en intensieve bokstraining volgen om mij dan ’s nachts uit mijn bed te bellen om honderduit te filosoferen over het scenario en zijn personage. Ik kan hem er niet genoeg voor bedanken. En ik hoop dat hij er ook zo over denkt eens hij de film te zien krijgt, anders belandt die maandenlange intensieve bokstraining op mijn lip vrees ik.

4) Wie worden voor u de figuren van 2017? Wie moeten we in de gaten houden?

Dat weet ik niet… ‘Home’ van Fien Toch kan ik nu al aanduiden als één van de hoogtepunten, en ik ben ook wel benieuwd naar ‘Cargo’ van Gilles Coulier, ‘Le Fidèle’ van Michael Roskam, ‘Coureur’ van Kenneth Mercken ook, maar ik weet niet of die allemaal nog dit jaar uitkomen.  En ik vergeet nu ook een heleboel aanstormende makers dus hou gewoon iedereen maar goed in de gaten! Voor de zekerheid.

 

Zie ook :

Anderen die onze vragen beantwoordden

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …