Home / Nieuws / Deze jonge regisseuse veroverde de publieksharten tijdens de ‘Student Shorts’
provence

Deze jonge regisseuse veroverde de publieksharten tijdens de ‘Student Shorts’

Film Fest Gent leek de afgelopen week wel een parade van grote kleppers, maar in de krochten van de Kinepolis ontluikt ook heel wat jong talent. Eén ervan is de studente Kato De Boeck, die gisteren met de publieksprijs naar huis ging in de Competition for Belgian Student Shorts.

‘Provence’, zo heet het visueel pareltje waarmee Kato De Boeck (RITCS Brussel) gisterenavond zowel de Ace Image Factory + The Fridge publieksprijs won. De korte, maar intense trip neemt ons mee naar een broeierige zomer in de Provence, waar de elfjarige Camille en haar drie jaar oudere broer Tuur op kampeervakantie zijn met hun ouders. Maar dan ontmoeten ze twee Nederlandse meisjes, die Camille’s bewondering voor haar broer omzetten in pijnlijke jaloezie. Ontluikende volwassenheid en de plotse omschakeling van kind naar tiener bevlekken in een mum van tijd de zorgeloze zomer die de eerste shots nog zo vredig verbeeldden.

Naar verluid liet De Boeck zich voor het scenario inspireren door herinneringen uit haar eigen kindertijd,  en de veranderende relatie met haar oudere broer. “De onvoorwaardelijke familieliefde, of net het gebrek eraan, zijn terugkerende thema’s in mijn fantasie”, schreef ze eerder in een visienota. “De realistische toon van ‘Provence’ dompelt ons onder in een psychologisch kinderspel. Daar waar de kinderen stilaan binnendringen in een volwassen realiteit, dringt de kijker net binnen in hun kinderlijke realiteit. Het wordt een heel persoonlijke film, maar toegankelijk voor iedereen.”

Met ‘Provence’ verzilverde Kato De Boeck eerder al haar uitnodiging voor het Palm Springs International ShortFest, het grootste kortfilmfestival in de Verenigde Staten. Of ze op Film Fest Gent ook met de Student Shorts juryprijs (t.w.v. 5000€) zal gaan lopen, wordt 19 oktober pas bekendgemaakt tijdens de officiële prijsuitreiking en slotavond. Spannend wordt het in elk geval, want al bij de publieksprijs zaten ‘Bamboe’ van Flo van Deuren (RITCS), en ‘Love Rat’ van Jip Heijenga (Narafi) haar op de hielen. Duidelijk is alvast dat de nieuwe generatie heel wat sterke regisseuses bevat, met een volledig vrouwelijke top drie.

Een mooie springplank wordt het in elk geval, want ook dit jaar is de jury goed gevuld met klasbakken: artistiek directeur van Cinema Galeries Frédéric Cornet, regisseur Gilles Coulier (‘Cargo’),  jounaliste Elli Mastorou, regisseur Anthony Nti (‘Boi’), eindredacteur van Kortfilm.be Niels Putman en regisseur Elke Vanoost (‘Croise’).

Bekijk hier alvast een teaser van ‘Provence’, ‘Love Rat’ en ‘Bamboe’.

 

 

Bekijk ook

Actrice Geraldine Chaplin krijgt Joseph Plateau Honorary Award in Gent!

Actrice Geraldine Chaplin, dochter van filmicoon Charlie Chaplin, heeft op zondag 13 oktober de Joseph …