Diamanten filmprijs voor Zillion!

Zillion is het grootste bioscoopsucces van dit jaar in de Belgische zalen, de prestatie wordt door Filmfestival Oostende beloond met een Diamanten Filmprijs.

De film Zillion – gemaakt door regisseur Robin Pront – maakte een vliegende start en heeft de indrukwekkende kaap van 400.000 bezoekers gerond. Zelfs de Amerikaanse blockbuster Top Gun: Maverick moest eraan geloven. Voor een soortgelijke triomf van een Vlaamse film moeten we al teruggaan naar Loft (2008) en de eerste twee Kampioenenfilms (2013 en 2015).

De zinderende film over de gelijknamige, legendarische danstempel, drukt zijn stempel in de Vlaamse bioscoop. Het exuberante verhaal van de beruchte clubuitbater Frank Verstraeten laat filmliefhebbers niet onberoerd: maar liefst 400.000 nieuwsgierigen kochten al een kaartje. Verschillende bioscopen programmeren zelfs extra filmvoorstellingen om de toeloop te verzilveren. Zilver en goud heeft ‘Zillion’ al veroverd, maar nu reikt Filmfestival Oostende de Diamanten Filmprijs uit aan de film van regisseur Robin Pront.

Het succes van de film- gelijktijdig met het prachtige Close van Lukas Dhont in de zalen – kent een aantal oorzaken. Het verhaal spreekt zonder meer tot de verbeelding: seks, drank, drugs en beats. Maar ook de enorme hoeveelheid geld die ondernemer Frank Verstraeten op korte tijd vergaarde én verbraste, wekt de belangstelling. Voeg daarbij een knallende première en een stevige teug nostalgie en het succesrecept is zo goed als klaar. Afgekruid met de doordachte regie van Robin Pront en sterke acteerprestaties van Jonas Vermeulen en Matteo Simoni, is het enthousiasme voor ‘Zillion’ geen verrassing.

Het succes verbaasde ook regisseur Robin Pront die dankbaar reageerde: “Wie mij een beetje kent weet dat ik niet snel met mijn mond vol tanden sta. Dat is nu wel anders.”

Bekijk ook

Het programma van Anima 2023 staat online!

Het festivalteam onthulde vandaag trots het programma van Anima 2023. Ze kijken ernaar uit jullie te …