Dit is het Palmares van JEF festival 2022!

© Faye Wolfs

Presentator Dempsey Hendrickx maakte deze namiddag in Lumière Cinema (Antwerpen) de winnaars bekend tijdens de Prijsuitreiking van het 34ste JEF festival. Zo ging de Franse film Schatjes (Mignonnes van Maïmouna Doucouré) naar huis met de Prijs voor Beste Langspeelfilm, gekozen door de internationale jury. De Prijs voor Beste Medialab Installatie ging naar Next Level van Technopolis, uitgereikt door de kinderjury. Het JEF festival gaat verder, dan wel online, want thuis kijk je nog de hele maand maart naar de beste kortfilms. 

Met de prijsuitreiking werd het fysieke gedeelte van het JEF festival 2022 afgesloten. Iris Verhoeven, algemeen coördinator bij JEF: “We blikken terug op een speciale, spannende maar heel fijne editie. Ondanks de opgelegde maatregelen en beperkingen wegens corona, hebben we besloten om het festival fysiek te laten doorgaan. En zelfs tijdens deze coronatijden hebben veel mensen de weg teruggevonden naar JEF festival, en kunnen we afsluiten met een gelijkaardige bezoekersaantal als de topeditie van 2020, vóór corona. Dit jaar was tevens de eerste editie van de versterkte samenwerking met stad Antwerpen, waardoor we extra konden inzetten op partnerwerking, events en nieuwe locaties in de stad.”

Dempsey Hendrickx
© Faye Wolfs

Er waren 58 premières, 250 vertoningen van 160 films, 34 masterclasses en workshops en 26 medialab installaties en games, in 7 steden. In totaal stonden er 29 films in verschillende competities op het programma gedurende het JEF festival. Een internationale jury, een kinderjury, de studentencompetitie jury, de JEF in het ziekenhuisjury en het publiek zelf kozen de winnaars. De prijzen voor de beste jeugdfilms én installatie werden deze zondagmiddag bekendgemaakt in Antwerpen door presentator Dempsey Hendrickx (De Buurtpolitie, Ketnet Helden) en de kinderjury.

Schatjes kreeg de Prijs voor Beste Langspeelfilm uit handen van de internationale ECFA jury, bestaande uit Sahim Omar Kalifa (de gevierde Belgisch-Koerdische filmmaker), Faridah Nabaggala (Noorse festivaldirectrice, filmmaker, auteur van kinderboeken, zangeres en schrijfster) en Pantelis Panteloglou (artistiek directeur bij het Olympia International Film Festival). Helaas moest het vierde jurylid, Angelo Tijssens (scenarist van o.a. Girl en Close), verstek geven wegens corona.

De jury legt hun keuze uit: “De award gaat naar een realistische, rauwe film met een sterke hoofdactrice, die vertelt over de uitdagingen voor een jong meisje met allochtone achtergrond in hedendaags Frankrijk. De film behandelt een belangrijk thema dat zelden bespreekbaar wordt gemaakt.” 

De internationale jury gaf ook een speciale vermelding aan de Nederlandse film Captain Nova van regisseur Maurice Trouwborst. In een entertainend genre brengt de film het belangrijke thema van de klimaatcrisis onder de aandacht, en promoot tegelijkertijd ook diversiteit.

Ook de kinderjury uit Antwerpen en Brugge (bestaande uit telkens 7 kinderen tussen 9 en 12 jaar) bekeek en beoordeelde heel de krokusvakantie lang alle competitiefilms. Zij gaven uiteindelijk de Prijs voor Beste Langspeelfilm aan de Zweedse avonturenfilm Nelly Rapp: monsteragent omdat het een goede dosis van griezel en humor bevatte, maar ook omdat de film “ons toont dat je met iedereen vrienden kan zijn, ook als ze anders zijn dan jezelf”. 

Het JEF festival reikt ook prijzen uit aan kortfilms. De prijs van de professionele jury voor Beste Kortfilm ging naar Alleen in de lift van regisseur Anastasia Papadopoulou (Griekenland). De kinderjury koos voor Een satelliet verschiet van regisseur Leeni Linna (Estland).

In de studentencompetitie won de kortfilm Rode reus van de Vlaamse filmmaker Anne Verbeure. Met die competitie wil JEF festival studenten of pas afgestudeerden (aan Vlaamse filmscholen) een duwtje in de rug geven. Een professionele jury selecteert een winnaar uit zeven kortfilms. Rode reus is de afstudeerfilm van Anne Verbeure die ze in 2021 aan het KASK maakte. Met eenvoudige potloodlijnen en geschilderde kleurvlakken creëerde ze een poëtische animatiefilm.

De Nederlandse documentaire Waarom bleef je niet voor mij? van regisseur Milou Gevers werd dubbel bekroond met de Prijs voor Beste korte documentaire door zowel de kinder- als de internationale jury: “De award gaat naar een oprechte, respectvolle film die het hart van een trauma blootlegt en toont hoe vier jongeren een evenwicht vinden tussen rouw en verlossing.” De documentaire volgt vier kinderen met hetzelfde tragische verhaal: ze verloren allemaal een ouder aan zelfmoord. De filmmaakster, die hetzelfde meemaakte, stelt de vragen die niemand haar durfde te stellen.

Festivalbezoekers konden de hele festivalperiode lang hun stem uitbrengen op hun favoriete jeugdfilm. Die Publieksprijs ging naar de Duitse langspeelfilm Nachtwoud van regisseurs André Hörmann.

Dit jaar werd het gevierde medialab in het Antwerpse Zuiderpershuis uitgebreid. Het XL medialab is een hub voor Belgische en internationale kunstenaars om hun nieuwste audiovisuele installaties en games in première te laten gaan. Ook zij konden in de prijzen vallen. De Prijs voor Beste medialab installatie ging naar Next Level van Technopolis, More than Building, ADEB-VBA en Balloon Inc. In die installatie leer je omgaan met artificiële intelligentie (A.I.). In een team ga je aan de slag om samen de ideale toren te bouwen. De A.I techniek leert hoe je dit sneller, beter en zo goedkoop mogelijk kunt doen.

Wie niet genoeg kon krijgen van het XL medialab, is er goed nieuws. Op 19 en 20 maart wordt Technopolis in Mechelen op zijn beurt overgenomen door JEF festival. Daar kunnen kinderen en jongeren in dat weekend verder spelen met installaties en kunnen ze kortfilms bekijken.

Kinderen met beperkte mobiliteit (vanuit het ziekenhuis, revalidatiecentrum of zelfs thuis) konden ook alle kortfilms in competitie bekijken. Als lid van de JEF ziekenhuisjury kozen ze via een online platform hun favoriet: de Belgische kortfilm Andersland van de Belgische regisseur An Vrombaut en scenarist Bert Lesaffer. De film gaat over wat het betekent om anders te zijn. Je herkent er ook de stemmen van het Gentse popduo Charlotte Adigéry en Bolis Pupul, die speciaal voor de film een lied schreven en inzongen.

Het JEF festival stopt hier niet. Want verder genieten doe je thuis nog heel de maand maart, tot 1 april op online.jeffestival.be. Zo kan je online kijken op het festivalplatform naar meer dan 75 kortfilms, o.a. alle winnende kortfilms en korte documentaires.

En ook tijdens de zomervakantie is er een festivalprogramma. Op 16 juli ontdek je het werk van filmstudenten op de Make it Short vertoning. In drie dagen tijd maken verschillende teams een kortfilm, met professionele en productionele ondersteuning. De resulterende kortfilms krijgen dan een première in de Zomerfabriek (Antwerpen).

De volgende editie van het JEF festival vindt plaats van 11 februari tot 26 februari 2023.

PALMARES JEF festival 2022
Internationale ECFA jury
Leden: Faridah Nabaggala (Noorwegen), Pantelis Panteloglou (Griekenland), Sahim Omar Kalifa (Irak), Angelo Tijssens (Belgïe)
Prijs voor Beste langspeelfilm
Schatjes van regisseur Maïmouna Doucouré (Frankrijk, 2020, 8+)
“De award gaat naar een realistische, rauwe film met een sterke hoofdactrice, die vertelt over de uitdagingen voor een jong meisje met allochtone achtergrond in hedendaags Frankrijk. De film behandelt een belangrijk thema dat zelden bespreekbaar wordt gemaakt.”
Prijs voor Beste kortfilm
Alleen in de lift van regisseur Anastasia Papadopoulou (Griekenland, 2020, 6+)”De award voor beste kortfilm gaat naar een grappige, goed gemaakte film die een verborgen camera meevoert in een lift, om na te gaan wat we doen wanneer we denken dat niemand ons hoort of ziet.”
Prijs voor Beste korte documentaire
Waarom bleef je niet voor mij? van regisseur Milou Gevers (Nederland, 2020, 11+)
“De award gaat naar een oprechte, respectvolle film die het hart van een trauma blootlegt en toont hoe vier jongeren een evenwicht vinden tussen rouw en verlossing.”
Kinderjury Antwerpen en Brugge
Leden Antwerpen: Arvo Loose, Gust Decuyper, Josephine Burssens, Mila Vereecke, Mirte Meire, Pablo Piedfort, Robbe Bal
Leden: Brugge: Adja Coly, Amin Benzaza, Benjamin Vanlede, Ida Colpaert, Janne Engels, Judith Lowie, Miel De Lameillieure
Prijs voor Beste langspeelfilm
Nelly Rapp: monsteragent van regisseur Amanda Adolfsson (Zweden, 2020, 8+)“De winnende film voor de kinderjury is niet alleen griezelig, maar heeft ons ook allemaal doen lachen. Het toont ons dat je met iedereen vrienden kan zijn, ook als ze anders zijn dan jezelf.”
Prijs voor Beste kortfilm
Een satelliet verschiet van regisseur Leeni Linna (Estland, 2021, 10+)“De award voor beste kortfilm gaat naar een mooie film die toont dat je altijd moet blijven dromen en dat die dromen werkelijkheid kunnen worden.”
Prijs voor Beste korte documentaire
Waarom bleef je niet voor mij? van regisseur Milou Gevers (Nederland, 11+)
“De award gaat naar een film die ons allemaal heeft laten huilen. De kinderen die in beeld komen zijn heel moedig om voor de camera hun verhaal te vertellen. Het heeft ons geleerd dat het belangrijk is om te praten als je iemand verliest en dat het niet erg is om te wenen.”
Beste medialab installatie:
Next Level,
een gloednieuw spel van Technopolis, More than Building, ADEB-VBA & Balloon Inc, België, Nederlands, 2022
“De installatie die de award verdient, leert ons samenwerken en goed praten met elkaar. Je moet niet alleen actief zijn, maar ook veel nadenken. Daarom gaat de award voor beste installatie naar Next Level.”
JEF in het ziekenhuisjury
Beste kortfilm
Andersland
van regisseur An Vrombaut (België, 2021, 6+)
Publieksjury
Publieksprijswinnaar
Nachtwoud
van regisseur André Hörmann (Duitsland, 2021, 9+)
Studentencompetitie jury
Juryleden: Elodie Mellado (Spanje), Julie Daems (België), Niels Putman (België)
Rode reus van regisseur Anne Verbeure (België, 2021, 14+)
JEF makersjury
De professionele jury bestond uit filmmaker Diëgo Nurse, animatiefilmmaker en illustrator Pepijn Claus en animatiefilmmaker Anne Verbeure. Zij kozen, samen met het publiek, de winnaars:
  • JEF makersaward mini (6-10 jaar): Stille sneeuw van de bijenklas (8-9 jaar) van leerkracht Simon Saelens
  • JEF makersaward maxi (11-14 jaar): De duistere middeleeuwenvan animatiefilmatelier academie Gent van Danny De Vent
  • JEF makersaward publiek: Toekan, van het filmkamp van REKKER
De jury deelde ook een speciale vermeldingen uit, voor:

  • Voetbal van Erika Verhoeyen
  • Het magische kristal van Siebe Helskens & Ernst Pinxten
  • Dora’s Perfect Day van Niels Stragier
De winnaars ontvangen een JEF award en verschillende geldprijzen en productionele ondersteuning, met de steun van TENTOO, Camalot, Option Media, Sabam en Playright+.

Bekijk ook

Hotel Centaur zoekt hulp!

De Grieks-Belgische kortfilm Hotel Centaur heeft jouw hulp nodig.  De opnames van de film zijn …