Dit is het programma van Courtisane festival!

Banner 2022

Op 30 maart gaat Courtisane festival opnieuw van start. Vijf dagen lang kan je daarbij in Gent op verschillende locaties gaan kijken naar films, videoinstallaties en performances. Net als elk jaar worden ook deze editie de audiovisuele kunsten gevierd met de vertoning van eerdere werken én nieuwe kunst. Het Belgische Kind Hearts (Gerard-Jan Claes, Olivia Rochette) mag het festival alvast feestelijk openen met zijn première!

Het programma van Courtisane biedt naast een selectie van nooit eerder in België vertoond werk van buiten- en binnenlandse makers een focus op het werk van Ana Vaz en Trevor Mathison. Het programma ‘Encontros’ is opgebouwd rond de ontmoetingen van Pierre-Marie Goulet en toont werk van o.a. Pierre-Marie Goulet, António Reis & Margarida Cordeiro, Manoel de Oliveira en Sumiko Haneda.

Kind Hearts (Gerard-Jan Claes, Olivia Rochette)

Courtisane festival zal openen met de Belgische première van Kind Hearts. De film van het Brusselse regisseursduo Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette won op de voorbije Berlinale de Grand Prix van de Generation14plus sectie. Ook andere films op ons programma wonnen indrukwekkende prijzen en nominaties. Orpheus van Vadim Kostrov werd genomineerd voor de Grand Prix op FIDMarseille 2021. A Night of Knowing Nothing van Payal Kapadia won in Cannes de Golden Eye Award. Twilight City van Black Audio Film Collective won the Grand Prize op het Melbourne Film Festival 1989.

De film Kind Hearts volgt Billie en Lucas, een jong Brussels koppel, die hun studies aan de universiteit starten en voor een jaar vol veranderingen staan. Hun denkbeelden over de toekomst, twijfels over relaties en verwachtingen van het volwassen leven vormen de basis voor gesprekken met vrienden en elkaar. Kind Hearts toont op een integere wijze hoe vormend maar ook onzeker (eerste) liefde kan zijn.

ARTIST IN FOCUS: ANA VAZ
Ana Vaz is een kunstenaar en filmmaker geboren in Brazilië. Haar films, installaties en teksten onderzoeken complexe omgevingen, territoria en hybride geschiedenissen. Ze bieden kritische reflecties over de relatie tussen kolonialisme, moderniteit en dreigende ecologische rampen. Dit Artist in Focus programma biedt zowel werken uit het oeuvre van Vaz als van filmmakers
die dicht bij haar staan en haar inspireren.

ARTIST IN FOCUS: TREVOR MATHISON

America (Garrett-Bradley)

Trevor Mathison is kunstenaar, componist en sound designer. Zijn geluidspraktijk richt zich op het creëren van gebroken en beklijvende auditieve landschappen. Mathison was medeoprichter van Black Audio Film Collective (BAFC, 1982-1998), waar hij het geluid van de films en installaties ontwierp. Na de ontbinding van het Black Audio Film Collective bleef Mathison nauw samenwerken met Akomfrah, met wie hij tal van films en installaties maakte. Met Anna Piva en Edward George, een ander voormalig lid van het collectief, vormde hij de projecten Flow Motion en Hallucinator, wiens mutante techno-dub verscheen op het toonaangevende Chain Reaction label. Onder de naam Dubmorphology maakt hij samen met Gary Stewart installaties die de verhouding tussen cultuur, geschiedenis en technologie onderzoeken. Recent vervaardigde hij ook de klankband voor Garret Bradley’s America (2019), een herinterpretatie van een vergeten geschiedenis van Afro-Amerikaanse cinema.

Dit programma is het eerste luik binnen Echoes of Dissent, een traject dat de hegemonie van het oog en de daaruit volgende miskenning van het oor wil pareren door de verhouding tussen cinema en politiek te beschouwen vanuit het standpunt van het geluid. Het is dan ook niet minder dan toepasselijk om dit traject aan te vangen met een focus op het markante werk van een klankkunstenaar die met recht en reden wordt beschouwd als “de stille centrifugale kracht die schuilgaat achter wat nu wordt erkend als de zwarte Britse esthetiek.” (Gaylene Gould)

ENCONTROS
Het programma Encontros neemt de gelijknamige film van Pierre-Marie Goulet als leidraad voor dit programma. Het brengt werk samen van Pierre-Marie Goulet, Margarida Cordeiro en António Reis, Paulo Rocha en Manoel de Oliveira; maar ook van Jean-Daniel Pollet, goede vriend van Pierre-Marie Goulet waarmee hij nauw samenwerkte en met wie hij een diepgaande liefde deelde voor de ruimten, de riten, de herinnering en de cultuur van het Middellandse-Zeegebied. Ook werk van Sumiko Haneda wordt vertoond, die met Paulo Rocha aan twee van zijn films werkte, en wiens Ode to Mt. Hayachine (1982) een echo is van tradities waarvan de vitale kracht nog steeds doorklinkt in het heden.

SELECTIE

Prism (Rosine Mbakam, An van. Dienderen & Eléonore Yameogo)

Het selectieprogramma biedt programma’s van zowel recente als herontdekte werken. Ontdek zowel kort werk als langspeelfilms van o.a. Payal Kapadia, Djourha Abouda & Alain Bonnamy, Harun Farocki, Dóra Maurer, Vadim Kostrov, Morgan Quaintance en Peggy Ahwesh. Woensdag 30 maart openen we het festival met de Belgische première van Kind Hearts, de film van Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette die op de voorbij Berlinale bekroond werd met de Grand Prix van de Generation14plus. Ook andere Belgische namen zullen nieuw werk tonen op het festival. Zo staat ook de film Prism van Rosine Mbakam, An van. Dienderen & Eléonore Yameogo in het programma, die in december in première ging in de Beursschouwburg. Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat tonen hun nieuwe film Is it a knife because… samen met hun ouder werk Miroir Séb Fragile!

Meer informatie over het festival vind je hier

Bekijk ook

Vlaamse documentaires naar DOK Leipzig!

Vier documentaires uit Vlaanderen zijn uitgenodigd voor DOK Leipzig (17-23 oktober), een van de belangrijkste …