Dit waren de Belgen op de Oscars!

Vannacht werden in Amerika de Oscars uitgedeeld, bij de genomineerden zaten enkele Belgen. Daarvan ging Sound Of Metal met twee beeldjes naar huis.

Zondagnacht werden voor de 93ste keer de Oscars uitgereikt en voor het eerst maakte een Belg kans op die voor ‘beste film’. Bert Hamelinck, CEO van productiehuis Caviar, produceerde Sound of Metal van regisseur Darius Marder. Van de zes nominaties konden er uiteindelijk twee verzilverd worden, die voor ‘beste geluid’ en ‘beste montage’. De winnaar van ‘beste film’ was Nomadland van Chloé Zhao.

Sound Of Metal gaat over een drummer en gewezen drugsverslaafde (Riz Ahmed) die samen met zijn vriendin een band vormt. Wanneer hij op een dag doof wordt, verandert zijn leven voorgoed. Met de hulp van een Vietnamveteraan die tijdens de oorlog zijn gehoor verloor, leert hij met de situatie om te gaan.

Johan Heldenbergh en Koen De Bouw maakten onrechtstreeks ook kans op een Oscar, voor de buitenlandse films waarin ze meespeelden. In de categorie ‘beste buitenlandse film’ waren er twee kansen op vijf, met Quo Vadis, Aida? en The Man Who Sold His Skin. De Winnaar was uiteindelijk Antother Round (Druk) van Thomas Vinterberg, met Mads Mikkelsen in de hoofdrol.

Beide acteurs konden niet aanwezig zijn omdat ze het te druk hebben met andere projecten. Voor Heldenbergh was het natuurlijk niet de eerste keer dat hij in een genomineerde film meedeed, in 2014 was hij wel aanwezig voor The Broken Circle Breakdown van Felix Van Groeningen. Paolo Sorrentino won toen met La Grande Bellezza.

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …