Dit zijn de (Belgische) winnaars in Cannes!

Het festival van Cannes zit er op, de prijzen zijn uitgedeeld.

Juryvoorzitter Spike Lee maakte zaterdag het palmares van Cannes 2021 bekend: de Gouden Palm gaat dit jaar naar Titane van Julia Ducournau. Het camerawerk is van Vlaming Ruben Impens (The Broken Circle Breakdown).

Het is de tweede keer in de geschiedenis van het festival van Cannes dat deze prijs naar een vrouw gaat, na Jane Campion in 1993 voor The Piano.

De Belgische co-productie Anette dong eveneens mee naar de hoofdprijs, Leos Carax werd wel bekroond tot Beste Regisseur. Belg Joachim Lafosse zat ook in de officiële selectie met zijn Les Intranquilles.

In de nevensectie Un Certain Regard werd Un monde bekroond, het speelfilmdebuut van de Brusselse Laura Wandel, met de FIPRESCI Prijs (International Federation of Film Critics). De première was één van de hoogtepunten van het festival. Naast veel jong talent zien we in de film ook Laura Verlinden.

De Vlaamse productie La Civil van Teodora Ana Mihai viel ook al in de prijzen vrijdag. Tijdens de ceremonie van Un Certain Regard ontving de regisseuse de ‘prijs voor de moed’.

Tenslotte won ook de Belgische student Théo Degen de hoofdprijs in de Cinéfondation-sectie, voor zijn kortfilm L’enfant salamandre . Hij ontving ook 15.000 euro, als opstapje om zijn eerste langspeelfilm mee te financieren.

Titane komt in de Belgische bioscopen op 28 juli. Bekijk hier alle winnaars van het festival.

Bekijk ook

Op de set van FOMO!

In april mochten we een bezoekje brengen op de set van FOMO, de film loopt …