Dit zijn de winnaars van Kortfilmfestival Leuven 2021!

Zaterdagavond vond in Leuven de slotavond plaats van het Kortfilmfestival. Ontdek hier het palmares.

Het was even spannend afwachten of de 27ste editie van Kortfilmfestival Leuven 2021 zou kunnen van start gaan, maar ondanks enkele beperkingen heeft het festival een bijzonder geslaagde editie achter de rug. Het werd een filmfeest met talrijke bezoekers, Vlaamse filmmakers én internationale gasten die afzakten naar Leuven. Kortfilms die het vorig jaar online moesten waarmaken, kregen alsnog een welverdiende vertoning op het grote scherm. En vooral, heel wat nieuw talent kreeg de kans om hun werk aan de wereld voor te stellen!

Wannes Vanspauwen

Tijdens de prijsuitreiking zaterdag 11 december werden de awards van Kortfilmfestival Leuven 2021 uitgedeeld. In de Vlaamse Competitie bekroonde de jury De dag die wit was van Wannes Vanspauwen met de prijs voor Beste Vlaamse Kortfilm. De film balanceert volgens de jury zorgvuldig tussen absurdisme en poëzie en blies hen al vanaf het intrigerende openingsshot weg. Vooral is de jury zeer benieuwd naar wat deze veelbelovende filmmaker in de toekomst gaat doen.

De Juryprijs voor het Beste Debuut gaat naar High Jump van Lennert Madou.  Een verfrissende film die volgens de jury net als een prachtige dans perfect in balans was.

De Publieksprijs in de Vlaamse fictiecompetitie gaat naar Two to Tango van Dimitri Sterkens. Het publiek stemde deze treffende en intense parabel over de wereldpolitiek naar de eerste plaats.

Pip Campbell

De Juryprijs voor Beste Acteerprestatie gaat naar de 10-jarige actrice Pip Campbell voor haar rol in Wacht van Sophie Kurpershoek. De jury was vol lof over haar emotionele maturiteit en haar vermogen om door haar kwetsbaarheid licht te brengen in een donkere atmosfeer.

De Juryprijs voor Beste Cinematografie wordt voor de derde keer uitgereikt op het festival. Director of Photography Grimm Vandekerckhove ontvangt deze prijs voor The Sky Was Pink van Jules Comes. De jury stond versteld van de visuele schoonheid van de shots en het filmische gebruik van kleur en licht.

De Jury verkoos I Don’t Feel at Home Anywhere Anymore van Viv Li als Beste Korte Documentaire in de Vlaamse competitie. De subtiele, maar krachtige beeldtaal in de film waren hier de overtuigende factor.

In de Vlaamse animatiecompetitie koos het publiek Little Ox van Raf Wathion en Patrick Vandebroeck uit als de grote favoriet omwille van de prachtige 3D animatie die aandoet als een impressionistisch schilderij.

GASTPRIJZEN

Kate Voet

Woensdag 8 december verkoos het Humopubliek Binge Loving van Thomas Deknop als winnaar van de Humo Award.

De Persprijs in de Vlaamse fictiecompetitie gaat naar The Tears of Things van Kate Voet. De persjury vond dat de film op een poëtische en hartverscheurende wijze de staat van een huwelijk toont wanneer de liefde is vervaagd.

De winnaars van de Pitch Your Script Award zijn Savorless Salt van Mathieu Ghekiere en Bokkenrijders van Tom De Liège. Met een speciale vermelding voor Calin van Eva Eysermans.

VAF WILDCARDS

Het Vlaams Audiovisueel Fonds reikt dit jaar vijf VAF Wildcards uit aan de meest veelbelovende talenten uit de bachelor- of masterstudenten van de Vlaamse filmscholen.

De VAF Wildcard voor Fictie is Aulona Fetahaj met Passé Imparfait. Met speciale vermeldingen voor Au revoir au printemps van Khaël Touag en De dag die wit was van Wannes Vanspauwen.

De documentaire Wildcard is voor Camille Ghekiere met Nieuwkomers. Met speciale vermeldingen voor Z Bratem van Mattias Bavré en A Country in a Corner van Neema Ngeline.

Anne Verbeure ontvangt de VAF Wildcard voor animatie voor haar film Rode Reus.

Viet Vu wint de VAF Wildcard in de FilmLab selectie met My Own Room.

Sinds vorig jaar wordt de VAF Wildcard voor Scenario ook uitgedeeld, deze gaat dit jaar naar Linde Gossens met haar film De Branding.

EUROPESE COMPETITIE

In de Europese competitie bekroonde de jury Dad’s Sneakers van de Oekraïense Olha Zhurba. De jury noemde de film “nothing short of devastating” en prees het intrigerende acteerwerk en de onberispelijke uitvoering. De jury nomineert Dad’s Sneakers eveneens voor de European Film Awards 2022.

Een eervolle vermelding van de jury gaat naar Fading Snow van Ania Morawiecvoor haar innovatieve gebruik van de filmische taal om een ​​ongrijpbaar gevoel een stem te geven.

Het publiek viel binnen de Europese Competitie dan weer voor de charme van het bitterzoete An Irish Goodbye van Tom Berkeley & Ross White.

De Peer Award wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De jury van deze award wordt opgemaakt uit alle geselecteerde regisseurs binnen de Europese Competitie. Le Voisin de Lou van collega-regisseurs Victoria Lafaurie en Hector Albouker kwam als winnaar uit de bus.

Alle prijzen op een rijtje:

VLAAMSE COMPETITIE: FICTIE

– PRIJS VAN DE JURY | Faciliteiten geschonken door Camalot t.w.v. €12.500. De Vlaamse Juryprijs is Academy Award® Qualifying.

De dag die wit was – Wannes Vanspauwen

– PRIJS VAN HET PUBLIEK | CANVAS aankoopprijs t.w.v. €2.000 euro + faciliteiten, geschonken door Sondr. en A Sound t.w.v. €10.000.

Two to Tango – Dimitri Sterkens

– PRIJS VOOR HET BESTE DEBUUT | €1.500, geschonken door SABAM.

High Jump – Lennert Madou

– PRIJS VOOR DE BESTE ACTEERPRESTATIE | €1.000, geschonken door PlayRight+.

Pip Campbell in Wacht (Sophie Kurpershoek)

– PRIJS VOOR DE BESTE CINEMATOGRAFIE | €1.000, geschonken door Camalot.

Grimm Vandekerckhove – The Sky Was Pink (Jules Comes)

VLAAMSE COMPETITIE: ANIMATIE

PRIJS VAN HET PUBLIEK | CANVAS aankoopprijs t.w.v. € 2.000.

Little Ox – Raf Wathion en Patrick Vandebroeck

VLAAMSE COMPETITIE: DOCUMENTAIRE

PRIJS VAN DE JURY | Faciliteiten geschonken door Camalot t.w.v. €7.500.
La Guarimba Award: een filmresidentie van 10 dagen in Calabria, Zuid-Italië.

I Don’t Feel at Home Anywhere Anymore – Viv Li

EUROPESE COMPETITIE: FICTIE

PRIJS VAN DE JURY | €1.000 geschonken door Kortfilmfestival Leuven.
Deze prijs is Academy Award® Qualifying.

Dad’s Sneakers – Olha Zhurba

PRIJS VAN HET PUBLIEK | Dalton Distribution aankoopprijs t.w.v. €1.000.

An Irish Goodbye – Tom Berkeley & Ross White

PEER AWARD | Plaats in jury op Kortfilmfestival 2021
Le Voisin de Lou – Victoria Lafaurie & Hector Albouker

EUROPEAN FILM AWARD NOMINATIE

De festivaljury van de Europese Competitie nomineert één film uit de Europese of Vlaamse Competities voor de European Film Awards

Dad’s Sneakers – Olha Zhurba


PITCH YOUR SCRIPT AWARD

Twee maal €5.000 faciliteiten geschonken door Camalot.

Savorless Salt – Mathieu Ghekiere

Bokkenrijders – Tom De Liège

Special mention: Calin – Eva Eysermans


PERSPRIJS

€500 geschonken door UBFP en UFK.

The Tears of Things – Kate Voet


HUMO AWARD

Humo & Dalton Distribution aankoopprijs t.w.v. €600.

Binge Loving – Thomas Deknop

 

VAF WILDCARDS

– Wildcards Fictie: €60.000

Passé Imparfait – Aulona Fetahaj

Special Mention: Au revoir au printemps – Khaël Touag

Special Mention: De dag die wit was – Wannes Vanspauwen

– Wildcard Animatie: €60.000

Rode Reus – Anne Verbeure

– Wildcard Documentaire: €40.000

Nieuwkomers – Camille Ghekiere

Special Mention: Z Bratem – Mattias Bavré

Special Mention: A Country in a Corner – Neema Ngeline

– Wildcard FilmLab: €25.000

My own room – Viet Vu

– Wildcard Scenario: €6.000

De Branding – Linde Gossens

Bekijk ook

Opnames gestart voor Noise!

De opnames van Netflix’ nieuwe psychologische thriller Noise zijn gestart. De Belgisch-Nederlandse film is geschreven door …