Doc Poppies : documentaires in het licht (‘Beyond the Waves’ en ‘Maregrave’)

DocPoppies zet de nieuwste Vlaamse documentaire films in de kijker via een simultane uitbreng in de culturele bioscopen in Vlaanderen en Brussel. Zo krijgen de films de aandacht die ze verdienen. Stuk voor stuk zijn het films geselecteerd voor hun kwaliteiten voor het grote scherm en hun maatschappelijke of culturele waarde. En zo is volgende week, op 27 februari, ‘Beyond the Waves’ aan de beurt. Een documentaire van de Brusselse filmmaker en nucleair chemicus Alain de Halleux over het Japan van na de kernramp, met in het voorprogramma ‘Maregrave’ van Justine Cappelle, een korte documentaire waarover we het hier eerder hadden op Cinevox.

Alain de Halleux, die eerder ‘Chernobyl Forever’ en ‘Welcome to Fukushima’ maakte, schetst met ‘Beyond the Waves’ een portret van Taro Yamamoto, een atypische jonge Japanse senator die vroeger een populaire acteur was. De kernramp in Fukushima betekende voor hem een keerpunt in zijn leven.  Sindsdien voert hij een verbeten strijd tegen het kernenergiebeleid van de Japanse overheid. In 2013 haalde de stoutmoedige jonge senator het wereldnieuws door een brief te overhandigen aan de Japanse keizer waarin hij zijn bezorgdheid uisprak over de aanpak van de Japanse overheid in Fukushima. Door zijn verhaal krijgen we ook een beeld van het hedendaagse Japan. Een land dat meer en meer toeneigt naar nationalisme, xenofobie en herbewapening. Een subjectief Japan gezien door de ogen van een rebel die tegen de stroom ingaat.

We begeleiden Taro doorheen zijn worstelingen (politiek gevecht) en twijfels. Wat we ontdekken, is een weerspiegeling van onze eigen brandende realiteit. Japan is eigenlijk helemaal niet zo ver van ons verwijderd. En we voelen ons dichter met het hoofdpersonnage Taro Yamamoto verwant dan we ons kunnen voorstellen.

Maar er is ook een kortfilm. En die is het werk van de Vlaamse Justine Cappelle, die ook de kleinheid van de mens in zijn strijd met de zee en de natuur beklemtoont in ‘Maregrave’, een korte documentaire waarin ze op zoek gaat naar wat de mens onder de zeespiegel heeft achtergelaten. De zee ligt vol wrakken. Honderden gezonken schepen, vliegtuigen, kanonnen en nog zoveel meer. De Belgische zee als kerkhof.  Na selecties voor de festivals van onder meer Oostende, Leuven, Amsterdam, Louvain-La-Neuve moet het voor Justine Cappelle deugd doen om haar kortfilm in de DocPoppies-vertoningen te zien terechtkomen.

Voor de praktische info over de vertoningen, neem een kijkje op de site van DocPoppies 

 

Bekijk ook

Bioscoopjournaal oktober: Tanya Zabarylo!

Kom hier dat ik u kus ging al in première op het Nederlands Film Festival, …