Home / Nieuws / Festivals / Documentaire ‘Wild Gene’ in officiële selectie van Festival International du Film sur L’Art (FIFA)!

Documentaire ‘Wild Gene’ in officiële selectie van Festival International du Film sur L’Art (FIFA)!

Vandaag, 19 februari 2020, werd bekend gemaakt dat de documentaire Wild Gene van Joris Gysen, over de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen en met muziek van Poltrockwerd, geselecteerd is voor de officiële selectie van het gerenommeerde Festival International du Film sur L’Art (FIFA) in Montreal, het grootste festival ter wereld voor films over kunst en kunstenaars.

Koen Vanmechelen is een van de meest prominente Belgische kunstenaars van het laatste decennium. Typerend aan hem is dat de filosofie achter zijn werken hem continu voortstuwt. Op zowat alle continenten liet hij een veelheid aan werken en projecten achter die allemaal met elkaar gelinkt zijn en weer samenkomen in LABIOMISTA, Vanmechelens nieuwe studio in Genk.

Joris Gijsen, onder andere bekend van de documentaire over Triggerfinger, onthult in zijn 70 minuten durende documentaire wat de drijfveren zijn achter de niet aflatende energie en de vele ontmoetingen van de kunstenaar. In Wild Gene volgt Gijsen de kunstenaar vanaf 2013 tijdens vele tentoonstellingen en projecten. Van zijn opmerkelijke deelname aan de biënnale van Havana in Cuba tot de realisatie van zijn totaalkunstwerk LABIOMISTA in Genk. En daartussen de Biënnale van Venetië, de expo in Lisson Gallery London en zijn projecten met Masai in Tanzania en Chido Govera in Zimbabwe. De beelden worden aangevuld met uniek archiefmateriaal over Vanmechelens zoektocht naar de oorspronkelijke kip, de red junglefowl, in Nepal en India.

Gijsen legt zo het nimmer aflatende vuur vast van de sjamaan-kunstenaar. De rode draad doorheen zijn oeuvre zijn de dieren die Vanmechelen blijven fascineren; het DNA van zijn dierenkruisingen als de levende woorden van de grote performance die het leven is. Gijsen tekent Vanmechelen als schakel, zoeker en gids. Als outsider en wild gen. Zoals Vanmechelen het zelf stelt: “Als een ei dat op barsten staat en dat telkens opnieuw naar de geknipte geboorteplaats zoekt.”

Wild Gene geeft meer dan een blik achter de schermen van duizendpoot Vanmechelen. Het onthult hoe de kunstenaar zijn filosofische fundering voortdurend verbreedt door opmerkelijke contacten met wetenschappers als Jean-Jacques Cassiman, architect Mario Botta, internationale curatoren, denkers, en oorspronkelijke volkeren.

De docu kwam tot stand in samenwerking met producent Bart Van Langendonck (Rundskop) van Savage Film.
De Belgische muzikant/producer Poltrock componeerde de originele muziek.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …