Documentaires in Kinepolis

‘Flanders Doc’ is een platform dat twee jaar geleden werd opgericht door verschillende Vlaamse documentairemakers.  Ze wilden ervoor zorgen dat er een gunstiger klimaat kwam voor documentaires. En het moge duidelijk wezen dat de initiatiefnemers niet op hun luie kont zijn blijven zitten.  Wel integendeel.

Flanders Doc kan in ieder geval met een primeur uitpakken. Vanaf 26 september tot en met 8 oktober worden er in 5 verschillende vestigingen van Kinepolis 4 documentaires getoond. 2 ervan waren al eerder in première gegaan en in binnen- en buitenland bekroond, 2 andere beleven hun première tijdens ‘De Vlaamse Documentaireweken’.

De documentaires die eerder gevierd en bekroond werden zijn ‘Grande Hotel’ van Lotte Stoops, over een voormalig en vervallen luxehotel in Mozambique waar 2500 mensen in onmenselijke omstandigheden samenwonen, en ‘Antwerpen Centraal’ van Peter Krüger, waarvoor de regisseur zich gebaseerd heeft op het boek ‘Austerlitz’ van W.G. Sebald.

De twee nieuwe documentaires zijn ‘Epilogue’, waarin Manno Lanssens een vrouw volgt in haar laatste levensmaanden voor ze helemaal onderuit gehaald door kanker voor de dood kiest.  ‘Epilogue’ beleeft zijn première tijdens de Vlaamse Documentaireweken, maar de film ging in het Franse Nyon al in wereldpremière en kreeg daar al een ‘Special Mention’ van de jury.

De vierde documentaire die we kunnen gaan bekijken in de verschillende Kinepolis-vestigingen is ‘No Comment’ van Pascal Poissonnier, een film waarin de Wetstraat-journalisten worden gevolgd tijdens de recente regeringsonderhandelingen.

U kunt voor de Vlaamse Documentaireweken terecht in de Kinepolis-vestigingen in Brussel, Gent, Antwerpen, Hasselt en Kortrijk.

(foto Antwerpen Centraal van Peter Krüger)

 

 

 

Bekijk ook

Vlaamse feestdag met 11 filmparels van bij ons!

Streamz viert de Vlaamse feestdag met 11 filmparels ‘van bij onz’. De straffe selectie zal vanaf …