Home / Nieuws / Festivals / Docville gaat voor de 15de keer van start

Docville gaat voor de 15de keer van start

Van 27 maart tot donderdag 4 april opent Leuven al voor de 15 de keer haar deuren voor Docville. De documentaires die er op het programma staan, zijn divers, grappig, spannend en ontroerend. Dit jaar kiest het festival een hartverwarmend centraal thema: de liefde.

DOCVILLE staat voor documentaire auteurscinema: films die u op het grote scherm moet gezien hebben. Documentaires die zowel het hoofd, het oog én het hart aanspreken. Naast de zoektocht naar ware liefde zet Docville ook de opmars van fake news en de kracht van onderzoeksjournalistiek in de spotlight in de reeks Press under Pressure. Een kleine greep uit het ruime aanbod.

SPRAAKMAKENDE VERHALEN

‘The Brink’ of Steve Bannons onrustwekkende tocht door Europa.

The Brink biedt een ongeziene onderdompeling in de wereld van één van de meest bizarre invloedrijke personages van onze tijd: Steve Bannon, de controversiële ex-adviseur van president Donald Trump. Zijn invloed reikt tot diep in Europa waar hij de extreem rechtse partijen van UKIP tot Vlaams Belang probeert te verenigen om de Europese parlementsverkiezingen te beïnvloeden.

‘Meeting Gorbachev’
Artist in focus: André Singer

Andre Singer is een monument binnen de documentairesector. Hij produceerde meer dan 55 documentairefilms en -reeksen. Zijn belangrijkste wapenbroeder is Werner Herzog. Singer co-regisseerde Meeting Gorbachev waarin Herzog voormalig Sovjet president Michail Gorbatsjov ontmoet.

 

‘Cold Case Hammarskjöld’ A

De Deense regisseur Mads Brügger probeert samen met privédetective Göran Bjorkdahl het mysterie rond de dood op Dag Hammarskjöld te ontrafelen. Hun speurtocht leidt hen naar een misdaad die veel gruwelijker is dan de moord op een VN-secretaris. De film ging in wereldpremière op Sundance en kent zijn Belgische première op Docville.

 

‘Sakawa’, of een blind date met je scammer

Sakawa laat je andere kant van internetfraude zien: Wie zijn die scammers die met een foto van een rondborstige vrouw en een hoog stemmetje Westerlingen geld proberen af te troggelen via facebook of mail? Oplichting zonder scrupules zo lijkt het, maar hoeveel compassie kan je verwachten van iemand die moet rondkomen met 12 euro per maand?

 

‘De laatste der Europeanen’ of de film die enkel vertoond mag worden als de Brexit definitief is.

Gedurende twee jaar volgde regisseur Lode Desmet de Brexit-onderhandelingen achter de schermen, in het spoor van Guy Verhofstadt, de hoofdonderhandelaar van het Europees Parlement. Deze documentaire zal enkel vertoond worden, wanneer de Brexit gestemd en definitief is. Wanneer dit niet het geval is, kunnen de gefilmde onderhandelingen niet publiek gemaakt worden omdat ze een impact kunnen hebben op het eindresultaat. Dan wordt deze vertoning geschrapt.

‘Midnight Family’, een cinematografisch pareltje

Mexico City: 9 miljoen inwoners en minder dan 45 officiële ziekenwagens. De familie Ochoa bezit een privé ambulance. Levensreddend voor gewonden, een bittere con- currentiestrijd voor het gezin. Spannende actie en verstilde familiemomenten wisselen elkaar af in deze onvoorstelbare rit doorheen een nachtelijk Mexico.

LOVE FACTUALLY

Liefde is… het verrassende thema van een reeks uiteenlopende documentaires. Humoristisch, teder of ontroerend. Of net verhelderend en wetenschappelijk verklarend. Soms herkenbaar, soms helemaal onverwacht. Van liefde in tijden van Instagram tot professioneel single zijn.

‘Marianne & Leonard – Words of Love’

‘So Long, Marianne’ zingt Leonard Cohen in één van zijn meest iconische nummers. Deze Marianne is de Noorse Marianne Ihlen, zijn levenslange muze met wie hij in een tijd van vrije liefde een intense relatie begon. Regisseur Nick Broomfield volgt hun onconventionele relatie vanaf de begindagen.

 

 

PRESS UNDER PRESSURE

Waar de pers vroeger nog een onbetwistbaar aura van autoriteit had, staat ze in deze fake news tijden steeds meer in de hoek waar de klappen vallen. Maar omgekeerd deelt de pers ook zelf klappen uit: van Watergate tot The Panama Papers, de onderzoeksjournalistiek heeft wel degelijk een impact op de maatschappij. Spraakmakende documentaires over onderzoeksjournalistiek en fake news.

‘Divide and conquer, the story of Roger Ailes’

Het is geen toeval dat het rechts-conservatieve Fox News een broeihaard van fake news is geworden en mede de oorzaak van de opgang van nieuwe uiterst conservatieve stromingen. Integendeel, het is by design. Een onthutsende blik op (het gebrek aan) morele grenzen in de media.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …