Home / Nieuws / Festivals / Docville is Oscar Qualifying

Docville is Oscar Qualifying

Docville is één van de 28 Oscar qualifying festivals voor langspeeldocumentaire, dat maakte de De Academy of Motion Picture Arts and Sciences vandaag bekend. De winnaar van de Prijs van de Jury in de Internationale competitie van Docville komt iedere jaar in aanmerking voor een Oscarnominatie voor beste langspeeldocumentaire. Docville is het enige Belgische qualifying festival op een lijst met oa het filmfestival van Berlijn, Cannes, Idfa, Hot Docs…

Vanaf dit jaar werkt The Academy met een lijst van 28 toonaangevende competitieve festivals waarvan de winnaars op de longlist komen voor de categorie van de langspeeldocumentaire. Op deze manier maken niet-Amerikaanse producties meer kans om genomineerd te worden. Voorheen was een bioscooprelease in de VS nodig.

‘Piripkura’, de winnaar van de juryprijs in de internationale competitie van DOCVILLE 2018, verzekerde zo reeds een felbegeerde plaats op de longlist.

“Het is een bekroning van de jarenlange inzet voor de nationale en   internationale documentaire sector en een bevestiging van ons  internationaal profiel,” aldus Frank Moens, festivaldirecteur van Docville.

Frank Moens (foto KVdm – Cinevox)

“Sinds 2012 is Kortfilmfestival Leuven een van de Oscar Qualifying festivals voor de kortfilmcategorie. Dat nu ook Docville als enige in ons land, in de documentairecategorie die eer te beurt valt, is een mooie opsteker voor onze organisatie,” zegt dan weer Johan Van Schaeren, algemeen coördinator Fonk vzw, de overkoepelende organisatie waar naast Docville ook Cinema Zed en het Kortfilmfestival van Leuven deel van uitmaken.

Johan Van Schaeren (foto KVdm – Cinevox)

Zie ook :

Klara Van Es was dit jaar de Belgische winnaar op Docville

Bekijk ook

LukasDhontCinevoxDR

Deze Belgen maken kans op een César

Alweer een mijlpaal in een reeks prijzen en nominaties voor Lukas Dhont: zijn ‘Girl’ is …