DOCVILLE-winnaar krijgt releasedatum!

Holgut, de winnaar vanDOCVILLE, zal vanaf 6 oktober te zien zijn in de bioscoop.

De film ging in wereldpremière op Visions du Réel en CPH:DOX. Holgut had zijn Belgische première op DOCVILLE 2021, waar de film de prijs voor Beste Belgische documentaire in ontvangst mocht nemen.

Drievoudig DOCVILLE-winnaar Liesbeth De Ceulaer begeeft zich deze keer naar de Syberische ijsvlaktes waar er restanten van een mythisch dier uit een ver verleden naar boven komen. In Holgut verbindt ze naadloos fictie met documentaire, legende met wetenschap en realiteit met poëzie.

De Siberische permafrost smelt, oeroude botten rijzen uit de grond en wilde dieren lijken te zijn verdwenen. Holgut is een eigentijds verhaal gebaseerd op historische, mythologische en actuele verhalen. Twee broers en een wetenschapper begeven zich in de uitgestrekte wildernis van Jakoetië, op zoek naar een mythe. Roman en Kyym jagen op een zeldzaam rendier, terwijl Semyon speurt naar een levensvatbare cel van de mammoet, die hij nodig heeft om het uitgestorven dier te klonen.

De film combineert op gedurfde wijze elementen van fictie en documentaire en manoeuvreert schijnbaar moeiteloos van een meeslepende werkelijkheid naar visuele poëzie. Te midden van een Siberische goudkoorts naar de mammoetivoor lijkt sciencefiction werkelijkheid te worden en werkelijkheid lijkt mythe te worden.

Op 28 september vindt de Brusselse première plaats in BOZAR en op 6 oktober komt de film uit in de zalen.

Bekijk ook

Bekijk La dernière tentation des Belges!

La dernière tentation des Belges van enfant terrible Jan Bucquoy is nu beschikbaar op myLum. …