Home / Nieuws / Varia / Dorian Jespers genomineerd voor De Ensors!

Dorian Jespers genomineerd voor De Ensors!

Deze week werden de genomineerden voor De Ensors bekend gemaakt, voor Beste Kortfilm is Sun Dog van Dorian Jespers één van de kanshebbers.

Sun Dog van Dorian Jespers maakt deel uit van de negen kandidaten voor De Ensor voor Beste Kortfilm. De film toont het portret van een jonge slotenmaker in Moermansk, een bevroren stad in de duisternis van het Russische Noordpoolgebied.

Jespers studeerde in 2019 af aan het KASK met Sun Dog, op Film Fest Gent kreeg de film een eervolle vermelding en in december won hij er de VAF Wildcard mee. In februari 2020 kreeg hij de Ammodo Tiger Short Award op het International Film Festival Rotterdam (IFFR), wat hem een plaats op de shortlist van de European Short Film Awards opleverde.

In oktober zetelde Jespers in de Jury voor de studenten kortfilms op Film Fest Gent, ondertussen werkt hij aan zijn nieuwe film.

Een driekoppige professionele jury, bestaande uit Bülent Öztürk (fictie-regisseur bekend voor Houses With Small Windows en Blue Silence), Britt Raes (animatie-regisseur bekend voor Catherine) en Kristof Bilsen (documentaire-regisseur en -producent van onder meer Mother) selecteerde uit de ingeschreven projecten drie kortfilms per categorie – animatie/fictie/docu.

De Academie kan de negen projecten (her)ontdekken via het beveiligd screeningplatform van De Ensors in samenwerking met Sooner. De tweede en finale stemronde loopt nog tot en met 15 januari, hierop zal de Academie één winnaar kiezen die met de Ensor voor Beste Kortfilm naar huis mag.

Hieronder lees je de motivatie van de kortfilmjury:

“De ingezonden korte animatie-, documentaire- en fictiefilms voor de Ensors getuigen van een getalenteerde en diverse generatie filmmakers. Voor de keuze van de drie genomineerden in elke categorie, vertrok ieder jurylid in eerste instantie vanuit het eigen genre, maar de uiteindelijke beslissing maakten we gezamenlijk.

Alle genomineerde films vertegenwoordigen zowel ervaren als beginnende makers met elk een eigen stem en visie en binnen verschillende genders en culturen. Stuk voor stuk zijn het auteursfilms die gedurfde en eigen keuzes maken. Vanuit deze eigenheid toont elke film een interpretatie van identiteit, zoektocht en overleving.

Sommige verhalen spelen zich dicht bij huis af, anderen schijnbaar ver van ons bed maar als kijker voelen we ons keer op keer verbonden. Het zijn verhalen van dicht bij ons én verankerd in de wereld rondom ons. De makers vertellen op subtiele wijze sterke en tijdloze verhalen. Het zijn telkens films die ons een spiegel voorhouden en doen nadenken over de wereld maar ook over wie we zelf zijn en hoe we ons verhouden tot de wereld.

We kozen voor films die met hun vertelling het louter narratieve overstijgen, films waarin de beeldtaal en het geluid integraal het verhaal vertellen. We werden geraakt door films die een visuele schoonheid combineren met authenticiteit, vernieuwing en poëzie.”

Als lid van De Academie kan je mee beslissen wie wint, lid worden en stemmen kan hier. Ontdek het op zaterdag 23 januari tijdens het Gala van De Ensors op Canvas om 22u10. 

Bekijk ook

Adil & Bilall ontvangen Ensor voor Beste Internationale Doorbraak!

Van 18 tot en met 22 januari wordt er elke dag een Ensor uitgereikt tijdens …