Home / Nieuws / Drie Vlaamse kortfilms in MoMA’s ‘The Great War’ programma

Drie Vlaamse kortfilms in MoMA’s ‘The Great War’ programma

NEW YORK/BRUSSEL, 13 augustus 2014. Het Museum of Modern Art in New York (MoMA) vertoont op zaterdag 20 september drie korte Vlaamse films: ‘Dood van een schaduw’ van Tom Van Avermaet, ’Tunnelrat’ van Raf Reyntjes en ’Vrede’ van Roman Klochkov. Ze maken deel uit van het door Charles Silver en Dave Kehr gecureerde programma ‘The Great War: A Cinematic Legacy’ waarmee het begin van de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt. Vorige maand nog wijdde het MoMA een hele week aan de films van Caroline Strubbe.

 

De ‘The Great War’ expositie bevat slechts één kortfilmprogramma, waarvan drie van de vier vertoonde kortfilms Vlaams zijn. Tom Van Avermaets ‘Dood van een schaduw’, vorig jaar nog genomineerd voor de Oscar voor Beste Kortfilm, toont Matthias Schoenaerts als een gestorven soldaat die probeert een tweede kans op leven te verdienen.

 

’Tunnelrat’, een korte film van Raf Reyntjes uit 2008, kan eveneens rekenen op Schoenaerts. In de film ontmoeten een Duitse en een Geallieerde soldaat elkaar achter vijandelijke linies. Ze worden er geconfronteerd met hun gemeenschappelijke vijand: de oorlog zelf.

Tot slot wordt in New York ook Roman Klochkovs ’Vrede’ voorgesteld, een één-minuut-durend animatiefilmpje over een onverwachte vrede nadat beide kampen zich tot de tanden hebben bewapend. De film maakt deel uit van het project 12 minuten over vrede, een initiatief van het VAF dat leidde tot een verzameling van 12 animatiefilmpjes van één minuut ter herdenking van de Groote Oorlog. De filmpjes zijn momenteel ook te zien op Canvas.

 

De filmexpositie ‘The Great War: A Cinematic Legacy’ van het MoMA ging van start op 4 augustus, de dag waarop 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitbrak, en toont nog tot 21 september zo’n 60 speelfilms en thematische programma’s. Met de expositie wil het prestigieuze museum een omvangrijk beeld schetsen van de manier waarop de Groote Oorlog voorgesteld werd op het witte doek. De geselecteerde films belichten diverse thema’s als vooroorlogse activiteiten, spionage, de oorlogsvoering ter land, ter zee en in de lucht of ook het thuisfront tijdens en na de oorlog. Op het programma staan klassiekers als o.a.‘ The Great Dictator’ (opening reels), ‘A Farewell to Arms’ en ‘Lawrence of Arabia’ alsook meer hedendaagse films waaronder ‘War Horse’ van Steven Spielberg.

 

Charles Silver, filmcurator aan het prestigieuze Museum of Modern Art, stelde het programma samen, bijgestaan door adjunct-curator Dave Kehr. Het was ook Dave Kehr die Caroline Strubbe begin vorige maand uitnodigde naar New York waar haar films ‘Lost Persons Area’ en ‘I’m the same I’m an other’ een week lang dagelijks vertoond werden in het reguliere filmprogramma van het MoMA.

 

‘Dood van een schaduw’ is een productie van Ellen De Waele van Serendipity Films (’82 Days in April’) en werd gerealiseerd dankzij een VAF Wildcard die Van Avermaet in 2006 won met zijn eindwerk.

’Tunnelrat’ is een productie van Peter De Maegd voor Potemkino (’Welp’), terwijl Roman Klochkovs ’Vrede’ geproduceerd werd door Lunanime (‘The Team’, ’Offline’). De drie korte films konden rekenen op steun van het VAF.

Zie ook :

Teaser ’Tunnelrat’

12 minuten over ’Vrede’

Tom Van Avermaet over ’Dood van een Schaduw’

’Dood van een Schaduw’ beste Europese kortfilm

Raf Reyntjens over 2014

Tom Van Avermaet over 2014

Raf Reyntjens draait ’Paradise Trips’

’Paradise Trips’ is ingeblikt

Bekijk ook

Win twee abonnementen op Sooner!

Toon een belangrijk persoon in je leven dat je aan hem of aan haar denkt en schenk een …