‘Drift’ nu ook in België in première

De film ging in wereldpremière op het festival van Busan, het grootste van Azië, en in Europese première in Mannheim-Heidelberg, en nu is ook het eigen België aan de beurt met de première op dinsdag 15/10 op het 40ste Film Fest in Gent.  Daar zou ‘Drift’ weleens kunnen uitgroeien tot één van de grootste en aangenaamste verrassingen. Want deze zeer ongewone film zal veel kijkers in de ban houden.

Ongelooflijk dat Benny Vandendriessche en zijn zeer indrukwekkende hoofdrolspeler Dirk Hendrikx dit project gefinancierd kregen. Want als je het moet samenvatten kan je eigenlijk niet veel meer zeggen dan dat het een verhaal is van een man die op de dool is.  En als je meer moet zeggen dan kan je er nog bij vertellen dat er ook veel honden op de dool zijn.

 

Je kunt naarmate de film vordert wel stukjes van de puzzel gaan leggen. En je snapt dat er iets vreselijks moet gebeurd zijn waardoor bij de man de stoppen zijn gaan doorslaan. Dat ook zijn vrouw in dat verhaal een rol moet gespeeld hebben, dat begrijp je ook. Je krijgt haar ook in beeld.  En ook een koppel Roemeense flikken, die onze ‘held’ achterna zitten en hem proberen in te rekenen.

 

Hij dwaalt, doorheen desolate landschappen, altijd in het gezelschap van honden die al even verloren zijn als hij.  De eerste keer dat we zijn kop – jawel kop, het lijkt een marmeren buste – te zien krijgen, zijn we meteen onder de indruk.  Wat een hoofd heeft die Dirk Hendrikx. En wat doet hij ermee. Alles wat hij kan om zijn kop te breken.  Want de man heeft kopbrekens.  Zoveel is duidelijk.

 

Het is ook de manier waarop hij in beeld gebracht wordt.  Alles beklijft wat je ziet in ‘Drift’.  Het lijkt een collage van beelden, maar je voelt dat over alles is nagedacht.  Je voelt dat je voelt.  Dat het werkt.  Dat hier met beelden een verhaal wordt verteld dat met woorden niet gezegd kan worden.

 

Straffe locaties, straffe stiltes, straffe muziek, straffe beelden… Het verhaal is donker en toch voelt het zo niet aan.  Je drijft mee.

 

Wij zijn zeer blij dat we u binnenkort veel meer zullen kunnen vertellen over deze film.

 

Regisseur is Benny Vandendriessche, producent is Peter Krüger en de hoofdrolspelers zijn Dirk Hendrikx en Lieve Meeussen, de beelden zijn van Carl Rottiers, de montage van Tom Denoyette en de muziek van Kris Dane.

 

Foto’s Kris Dewitte

Bekijk ook

Lukas Dhont naar de Oscars!!

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm. Dat maakte …