Home / Nieuws / Festivals / ‘Duelles’ met Veerle Baetens naar Toronto.

‘Duelles’ met Veerle Baetens naar Toronto.

Wie zoals wij het geluk had om op de set te gaan van ‘Duelles’, die wist dat we de nieuwe film van Olivier Masset-Depasse met Veerle Baetens en zijn echtgenote Anne Coesens op één van de grote afspraken konden verwachten. En het is zover: ‘Duelles’ zal in september zijn wereldpremière beleven op het Festival van Toronto.  Net als ‘Kursk’ met Matthias Schoenaerts.  Terwijl ook Koen Mortiers ‘Engel’, de openingsfilm van het Filmfestival van Oostende, zijn internationale première beleeft in Toronto. En ook Emma De Swaef en Marc James Roels zullen in Toronto zijn, met ‘Ce magnifique gâteau!’  En eerder was bekend gemaakt dat de Amerikaanse film van Felix Van Groeningen, ‘Beautiful Boy’, ook in Toronto zijn wereldpremière zal beleven. 

‘Duelles’ staat als ‘Special Screening’ geprogrammeerd. Het is de derde langspeler (na ‘Cages’ en Illégal) van de Belgische regisseur.  Eerder tekende hij ook voor de televisiefilm ‘Sanctuaire’ voor Canal+. ‘Duelles’ is een psychologische thriller gebaseerd op de roman ‘Derrière la haine’ van de Belgische succesauteur Barbara Abel. De film vertelt het verhaal van de angstaanjagende confrontatie tussen twee buren, Alice en Céline, die boezemvriendinnen waren tot een tragische gebeurtenis hun levens overhoop haalde.

De cast is integraal Belgisch, met naast Veerle Baetens, ook Anne Coesens (‘La Trêve’, ‘Illégal’), Arieh Worthalter (‘Girl’, ‘Le passé devant nous’), Mehdi Nebbou, Jules Lefebvre en Luan Adam.  Bart Van Langendonck van Savage Film is de Vlaamse coproducent, en door zijn toedoen genoot de film ook steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

NIET VAN DEZE TIJD

Wie na het lezen van het boek al dacht een idee te hebben hoe de film er zou uitzien, zal ferm verrast zijn dat Masset-Depasse het verhaal het verhaal van het heden naar het verleden heeft verplaatst en meer bepaald naar de jaren zestig. Begrijpelijk. Het is een thriller en de perfecte misdaad was een stuk makkelijker te plegen toen gsm’s, computers en camera’s nog niet ons hele doen en laten registreerden, legt hij uit in een decor waar je Rock Hudson en Jane Wyman ieder moment denkt te zullen aantreffen. Maar hij heeft nog een andere reden waarom hij het verhaal liever in de sixties zag : “Het is een heel somber verhaal,” zegt hij. “En daarom kon ik een zeker estetisch tegenwicht gebruiken. De meeste scènes spelen zich af onder een stralende zon, in exquise en verzorgde decors.  De hardste momenten zijn met een zekere zachtheid gefilmd. Ik wou echt met contrasten spelen.”

De hele cast zit in heel verzorgde kostuums en gesofisticeerde kapsels.  En het grootste deel van de film werd gedraaid in het 27 hectaren grote ‘Parc Privé’ van Cointe in Luik. Daar liggen 247 meestal alleenstaande villa’s die voor het grootste deel gebouwd zijn in het begin van de vorige eeuw en allemaal een eigen karakter hebben. Een onwezenlijke wereld die meteen een heel eigen toon zal geven aan de film.

Een piekfijne buurt voor piekfijne mensen. Mensen die in de perfecte huizen wonen, perfect uitgedost zijn en in deze wereld een schijn kunnen ophouden die vast mooi wordt om naar te kijken. Regisseur Olivier Masset-Depasse herbekeek en analyseerde de films van Hitchcock en Douglas Sirk omdat hij dezelfde sferen wilde neerzetten. 

DUELLES_ANDREA DAINEF-34 copieHet Internationaal Filmfestival van Toronto bestaat sinds 1976, maar wint jaar na jaar aan belang. Niet alleen lokt het gigantisch veel bezoekers, bijna 300.000., professionelen laten alsmaar vaker de festivals van Venetië en Deauville links liggen om Toronto te bezoeken. De impact van het festival op de Oscars wordt ook alsmaar groter. Veel prijzen vallen er in Toronto nochtans niet te winnen. De voornaamste trofee is de publieksprijs.

Zie ook:

Veerle Baetens over haar rol in ‘Duelles’

Bekijk ook

Korte film ‘White Goldfish’ van Jan & Raf Roosens geselecteerd voor Semaine de la critique!

De korte fictiefilm White Goldfish van Jan & Raf Roosens is geselecteerd voor de Semaine …