Een eerste trailer van ‘The Land of the Enlightened’

Veel titels om naar uit te kijken op het Sundance Festival in Amerika, maar meest van al kijkt dat festival uit naar titels die kunnen verrassen, die uit het niets komen en iedereen lijken te verbluffen.  En één van die titels die nu al getipt wordt als één van die grote verrassingen is ‘The Land of the Enlightened’ van Pieter-Jan De Pue.

Door de selectie voor het gerenommeerde festival is de trailer van de film nu al een hit op het internet.

KLIK HIER om de trailer van ‘The Land of the Enlightened’ te bekijken

Zeven jaar lang was Pieter-Jan De Pue bezig met de opnamen voor zijn film, die een bende Afghaanse kinderen van de Kuchi-stam volgt.  Kinderen die dromen van de dag dat het Amerikaanse leger uit hun land wegtrekt.  De jongeren graven oude landmijnen van de Sovjets op om de springstof ervan te verkopen aan kinderen die in de mijnen op zoek gaan naar lapis zuli. Een andere bende kinderen ligt voortdurend op de loer, klaar om de karavanen te overvallen die blauwe sierstenen en opium door het dorre gebergte van Pamir smokkelen.

foto Pieter-Jan De Pue

Pieter-Jan De Pue heeft een nauwe band met Afghanistan. De jonge fotograaf was al verschillende keren in de regio op reis geweest, had er al tal van avonturen beleefd, voor hij er op uittrok om in verbluffend mooie 16 mm-pelliculebeelden een portret van een natie te schetsen, met een hoofdrol voor de jonge bevolking wiens dromen en realiteit hij door elkaar laat vloeien.

Foto Pieter-Jan De Pue

Gedraaid op 16 mm pellicule volgt De Pue  de jonge mensen die zich in het Noordwesten van Afghanistan ophouden in de Wakhan Corridor, een gebied dat gelegen is tussen Tadzjikistan, Pakistan en China.  Het Pamirgebergte –een van de bergketens die de eretitel “dak van de wereld” draagt– haalt hier vlot hoogtes van boven de vijfduizend meter, maar het Afghaanse grondgebied is er op sommige plaatsen minder dan twintig kilometer breed.  Het is in die regio dat een bende van nomadenkinderen nauwlettend de voorbijtrekkende karavanen in de gaten houdt om opgegraven landmijnen, rauwe lapis lazuli en zwart opium te ruilen voor voedsel en brandstof.

Foto Pieter-Jan De Pue

De beelden die debuterend regisseur Pieter-Jan De Pue over een periode van zeven jaar op evocatieve 16 mm-film vastlegde, geven een bevreemdende maar fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan werd achtergelaten voor de volgende generatie. Terwijl de Amerikaanse soldaten zich opmaken om te vertrekken, dringen we in het spoor van De Pue diep in dit verborgen land binnen waar jonge jongens vogelvrije bendes vormen die handelsroutes controleren, springstof van achtergebleven landmijnen verkopen en roestige tanks als speeltuigen gebruiken – ze volgen hun eigen oorlogsregels, die gemodelleerd zijn naar het desolate landschap dat ze geërfd hebben.

Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in deze verbluffende cinematografische reis naar de schoonheid van het door oorlog geteisterde Afghanistan.

Bart Van Langendonck van Savage Film (‘D’Ardennen’, ‘Galloping Mind’, ‘Rundskop’) is de producent van ‘The Land of the Enlightened’. De film kon rekenen op steun van het VAF.

 

Pieter-Jan De Pue en enkele kinderen die hij tegenkwam op zijn vele trektochten door Afghanistan

 

 

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …