Een Oscar is onbetaalbaar. Of niet?

De meeste filmmakers dromen ervan. Het is zowat het hoogste wat iemand kan bereiken in de filmwereld, waar de nood aan erkenning zo groot is en zowat alles draait om glitter and glamour.

Natuurlijk zijn er de Gouden Palm en tal van andere filmprijzen in andere landen. Uiteraard zijn lovende kritieken mooi meegenomen. Maar een Oscar is onvervangbaar.  

 

 

Wie een Oscar krijgt, graveert zijn of haar naam in de tempelmuren van de Zevende kunst, naast die van andere grootheden. We willen u niet overrompelen met een rijtje ronkende namen, maar alle belangrijke regisseurs en zowat alle mythische acteurs en actrices halen op een bepaald moment een Oscar binnen. Er staan op de erelijst niet veel namen waarvan mensen zich later afvragen of die hun plaatsje in de filmhemel wel écht verdienen.

 

 

Er is echter méér dan de uitstraling van een emotioneel beladen Oscar. Het is ook een prachtig beeldje, dat iedereen meteen herkent. De gouden ridder die, met een zwaard in de hand, de wacht houdt op een filmrol, spreekt collectief tot de verbeelding.

 

Het meest begeerde beeldje in Hollywood is 33 centimeter hoog. In tegenstelling tot de flauwe replica’s die zowat overal te vinden zijn, wordt het vervaardigd uit een legering van lood en tin. Het is dan ook vrij zwaar: 3, 850 kg.

Elk beeldje vergt tien werkdagen. Eerst wordt er een afdruk gemaakt, die daarna manueel wordt gegoten. Vervolgens wordt de gietvorm weggehaald en worden oneffenheden weggeschuurd. Tot slot wordt elk beeldje lange tijd gepolijst tot het glanst en zelfs de kleinste oneffenheden verdwenen zijn.

De laatste fase van dit minutieuze proces wordt de galvanisering genoemd: de Oscar wordt ondergedompeld in koper, nikkel, zilver én… bedekt met goud van 24 karaat.

De sokkel wordt naderhand gemonteerd.
De productiekosten alleen al, brengen de prijs van een Oscar op ongeveer 18.000 dollar of iets meer dan 13.000 euro. En dat is slechts een raming, want officieel werd er nog nooit een getal meegedeeld.

 

 

De reële waarde van de filmprijs ligt ongetwijfeld een stuk hoger. Af en toe worden er beeldjes geveild voor astronomische bedragen. Zo kocht Michael Jackson in 1999 de Oscar uitgereikt aan producent David O. Selznick voor het waanzinnige bedrag van 1,5 miljoen dollar.

 

De eerste Oscars werden uitgereikt in 1929. Er werden intussen om en bij de 4.000 beeldjes gemaakt. Sommige daarvan zijn te bewonderen op de Amerikaanse Filmacademie, maar het overgrote deel werd geschonken aan artistieke talenten, producenten of technici die de Zevende Kunst beoefenen.

Sinds een dertigtal jaar worden de Oscars gemaakt in een fabriek in Chicago, die voor elke editie een vijftigtal exemplaren aanlevert. Elk beeldje wordt weer één adembenemende avond lang het voorwerp van de wildste dromen. Wie zou dat eens niet willen meemaken?

Check Also

‘Skunk’ scoort!

Wat een vliegende start voor SKUNK in zijn openingsweek! De film heeft meer dan 10.460 toeschouwers …