Eerste teaser ‘Kursk’ van Thomas Vinterberg met Matthias Schoenaerts

Vandaag gaat in Canada het Filmfestival van Toronto van start.  Daar beleeft ook de historische actiefilm ‘Kursk’ van de Deense Thomas Vinterberg (‘Festen’, ‘Jagten’) zijn wereldpremière. En zo is er ook een eerste teaser is gelost van de film over de ramp met de gelijknamige Russische onderzeeër, die in 2000 zonk naar de bodem van de Barentszee. Naast Matthias Schoenaerts zien we onder meer Colin Firth, Léa Seydoux, Max von Sydow en Michael Nyqvist.

‘Kursk’ is een verfilming van ‘A Time To Die’, een boek uit 2002 van Robert Moore dat verslag doet van de ramp met de K-141 Kursk-onderzeeër van de Russische marine die in 2000 in de Barentszee zonk na enkele krachtige explosies aan boord. 118 bemanningsleden verloren onmiddellijk het leven. De film speelt zich af tijdens de laatste uren van 23 zeemannen die de eerste explosies overleefden en wanhopig wachtten op hulp terwijl het zuurstofniveau bleef dalen.

Matthias Schoenaerts is te zien in de rol van Mikhail Kalekov, kapitein-luitenant van de onderzeeër. Naast de internationale sterrencast zien we in de bijrollen ook de Vlaamse acteurs Tijmen Govaerts, Guido De Craene, Danny Van Meenen, Kristof Coenen en Tom De Vreese.

‘Kursk’ is een coproductie van EuropaCorp (Frankrijk), VIA EST (Luxemburg) en Belga Productions (België). De film werd van april 2017 tot juli 2017 opgenomen op locaties in België, Frankrijk en Noorwegen. De omvangrijke onderwaterscènes zijn gedraaid in de AED Studios in Lint, met materiaal en crewleden van het Vlaamse Cinediving.

De Belgische première van de film vindt plaats op het Film Fest Gent. Op 7 november komt ‘Kursk’ in België en Frankrijk in de zalen, een dag later ook in Nederland.

Zie ook:

Matthias Schoenaerts over ‘Kursk’

Thomas Vinterberg draait ‘Kursk’ in Lint

Bekijk ook

Diamanten filmprijs voor Zillion!

Zillion is het grootste bioscoopsucces van dit jaar in de Belgische zalen, de prestatie wordt …