Home / Nieuws / Festivals / Emma De Swaef en Marc Roels met ‘Ce Magnifique Gâteau’ naar Quinzaine in Cannes

Emma De Swaef en Marc Roels met ‘Ce Magnifique Gâteau’ naar Quinzaine in Cannes

Zes jaar na hun veelbekroonde en prachtige geanimeerde kortfilm ‘Oh Willy…’ zijn de Belgische regisseurs Emma De Swaef en Marc James Roels terug met een nieuw stop-motion pareltje, dit keer in middellang formaat. De film werd geproduceerd door de Mechelse animatiestudio Beast Animation. O.a. Jan Decleir,  Wim Willaert en Sébastien Dewaele spraken stemmen in.

‘Ce Magnifique Gâteau !’ (Engelse titel: ‘This Magnificent Cake!’), die zonet geselecteerd werd voor de kortfilmcompetitie voor de komende Quinzaine des Réalisateurs in Cannes, is een 44 minuten durende middellange geanimeerde anthologiefilm die zich afspeelt in koloniaal Afrika in de late 19de eeuw. De film vertelt het verhaal van 5 verschillende personages: een getroebleerde koning, een pygmee van middelbare leeftijd die in een luxehotel werkt, een mislukte zakenman op expeditie, een verloren gelopen portier, en een jonge deserteur.
“We hadden ons geen betere première kunnen voorstellen dan geselecteerd te worden voor de 50ste verjaardagseditie van Quinzaine, een sectie met een rijke geschiedenis die animatie altijd hoog in het vaandel heeft gedragen”, zeggen De Swaef en Roels. “We zijn in de wolken!”

De Swaef en Roels zijn al zes jaar aan het werk aan ‘Ce Magnifique Gâteau !’, waarvan de laatste twee de productie en post-productie fase waren. Ze hebben hun bijzondere stop-motion techniek en hun uniek gebruik van wol, vilt en textiel verder geperfectioneerd. De opnames duurden 8 maanden en vonden plaats in de studio’s van Beast Animation in Mechelen. De poppen werden gemaakt bij Personne n’est parfait ! in Bretagne.

De vorige film van De Swaef en Roels, ‘Oh Willy…’ (2012), verzamelde wereldwijd maar liefst 300 festivalselecties en 80 awards, waaronder de felbegeerde Cartoon d’Or voor Beste Europese Animatiekortfilm, de Grand Jury Prize voor Beste Geanimeerde Kortfilm op het AFI Fest, de Grand Jury Award voor Beste Geanimeerde Kortfilm op SXSW Filmfestival, en een César nominatie voor Beste Animatiefilm. ‘Oh Willy…’ is daarmee veruit de meest gelauwerde Vlaamse film ooit.

‘Ce Magnifique Gâteau !’ werd geschreven, geregisseerd en gemonteerd door Emma De Swaef en Marc James Roels. De animatie gebeurde door Elodie Ponçon, Patricia Sourdès, Iris Alexandre, Mirjam Plettinx en Andreas De Ridder. Het production design was in handen van Jean-Marc Ogier. De poppen werden gemaakt door David Roussel, David Thomasse en Anna Deschamps. De belangrijkste stemmen werden ingesproken door Jan Decleir (‘De Zaak Alzheimer’, ‘Daens’), Gaston Motambe, Wim Willaert (‘Le Ciel Flamand’, ‘Eigen Kweek’), Goua Grovogui, Sébastien Dewaele (‘Cargo’, ‘Eigen Kweek’) en Angelo Tijssens. De film is Nederlands, Frans, Aka en Malinke gesproken.

‘Ce Magnifique Gâteau !’ is een productie van Beast Animination in coproductie met Vivement Lundi ! (Frankrijk) en Pedri Animation (Nederland), met de participatie van ARTE Frankrijk en het Centre national du cinéma et de l’image animée (aide au programme), en met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds VAF, het Tax Shelter programma van de Belgische Federale Overheid, de Région Bretagne in samenwerking met CNC, het Netherlands Film Fund, Procirep, en Angoa.

Bekijk ook

Workshops op Point Of U-festival!

Drie dagen lang kan je tijdens Point of U in De Studio terecht voor Talks, …