‘En amont du fleuve’ van Marion Hänsel nu in de bioscoop

Marion Hänsel is een Brusselse regisseuse die al jaren films maakt waarin mensen moeilijk communiceren.  Intrigerende prenten vaak, die ze heel dikwijls kon maken met internationale acteurs als Jane Birkin, Stephen Rea, Malcolm McDowell, Carmen Maura, Charles Aznavour en Johan Leysen.  Voor haar nieuwste kan ze weer rekenen op twee zwaargewichten : de Spaanse Sergi Lopez en Olivier Gourmet, beter bekend als de fetisjacteur van de Dardennes. Ze laat ze samen een woelige rivier afgaan, op  zoek naar zichzelf en hun vader. Mis deze boot niet.

Homer en Joé, vijftigers, varen in Kroatië in een wrakkige boot een rivier op richting watervallen.Tot aan de dood van hun vader wisten geen van beiden van elkaars bestaan af. Nochtans zijn ze halfbroers. Sean, een geheimzinnige Ierse vechtersbaas en leugenaar, sluit zich bij hen aan.

‘En amont du fleuve’ is een psychologisch avontuur waarin twee bescheiden, teruggetrokken mannen een aantal geheimen en dromen delen en waarin hun bloedband hen willens nillens nader tot elkaar brengt.

Marion Hänsel met Olivier Gourmet

 

De indrukwekkende natuur , de prachtige landschappen van Noord-Dalmatië, zoals de canyon van Zrmanja en het Nationale Park Paklenica in de regio Zadar, maken de film niet alleen tot een indringende confrontatie tussen mensen op zoek naar iets wat ze missen in hun leven, de omgeving maakt het allemaal grootser, dreigender en indringender.

 

Marion Hänsel is goed vertrouwd met adaptaties van romans die haar bijzonder raken en koos ditmaal voor een origineel scenario dat ze samen schreef met romanschrijver Hubert Mingarelli, auteur waarvan ze eerder ‘Noir Océan’ (2010) verfilmde.

De in Kroatië opgenomen ‘En amont du fleuve’ werd gespeeld door Olivier Gourmet, Sergi Lopez en John Lynch, drie acteurs die reeds met haar samenwerkten, de eerste twee in La Tendresse (2013), de derde in The Quarry (1998). De film is een productie van Man’s Films (België) samen met SNG Films (Nederland) en Kinorama (Kroatië). Cinéart verdeelt de film in België.

Zie ook :

de trailer van ‘En amont du fleuve’

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …