En de winnaars van MOOOV 2020 zijn…

This Is Not A Burial, It’s A Resurrection van Lemohang Jeremiah Mosese uit Lesotho heeft op MOOOV Filmfestival 2020 de Canvas Award voor Beste Film gewonnen. Dat heeft de internationale jury tijdens een virtuele prijsuitreiking bekendgemaakt. De film Kuessipan van Myriam Verreault kreeg een speciale vermelding. 

“Unaniem waren wij als juryleden echt verrast over deze film, waarin de 80-jarige Mantoa ons meeneemt naar haar dorp en haar leven. Het is een poëtisch, origineel, en zeer sterk verhaal verteld in een verbluffende cinematografie.”, vertelt Anika Van Der Kevie (directeur IFFG) als woordvoerder van de internationale jury ons. Bij haar zetelden ook Frédéric Cornet (directeur Cinema Galéries), Azam Masoumzadeh (Iraanse visual en digital storyteller), Sara Ishaq (filmmaakster uit Yemen) en Per Eirik Gilsvik (projectmanager van het Noorse Sørfond) in de jury. Er zaten dit jaar 8 langspeelfilms in de officiële competitie, genomineerd voor de Canvas Award ter waarde van €15.000.

De nieuwe studentenjury van de Universiteit van Antwerpen koos Son-Mother van Mahnaz Mohammadi als winnaar van de University of Antwerp Award. “De cineaste vond een balans tussen haar persoonlijke ervaring en de maatschappijkritiek die ze wou uiten. De hele film is zorgvuldig opgebouwd met een feministische insteek die niet vervalt in cliches waardoor de authenticiteit van dit verhaal heel groot is.” De jongerenjury gaf de Youth Award aan Sin Señas Particulares van Fernanda Valadez. “Niet enkel sprong deze film er qua prachtige visuele weergaven en long shots uit, ook de gehanteerde combinatie van licht en kleur droeg gedurende het hele verhaal bij aan een sfeer die ons nadien, samen met de onverwachte plottwist, achterliet vol bewondering.”, aldus de jongerenjury. Een eervolle vermelding ging naar de Canvas Award-winnaar This Is Not A Burial, It’s A Resurrection.

“De jury’s keken thuis naar de competitiefilms, de deliberatie was ook online. Telkens waren het bijzonder boeiende gesprekken. Elke film werd naar waarde beoordeeld. Na lang wikken en wegen, het overlopen van argumenten pro en contra, werden de terechte winnaars gekozen.”

De Sembène Award voor Beste Wereldfilm, gekozen via een online voting door de Belgische filmjournalisten, gaat naar het Chinese An Elephant Sitting Still. Dit vier uur durende eeuwige debuut van Hu Bo haalde het van o.a. Bong Joon-ho’s Parasite, So Long, My Son van Wang Xiaoshuai, Mati Diop’s Atlantique en het Colombiaanse Pájaros De Verano van Ciro Guerra en Cristina Gallego.

En zo sluit MOOOV Filmfestival haar eerste online editie tevreden af. “Definitieve cijfers zijn nog niet beschikbaar, maar zowel MOOOV als de VOD-platforms waar we mee samenwerkten, ervaren deze 2.0 editie als een succes.”, stelt artistiek directeur Marc Boonen vast. “Zo doen de titels van het festival het opmerkelijk goed op de VOD platforms Cinema Bij Je Thuis, UniversCiné en Dalton.be. De drempel naar wereldcinema in een digitale omgeving lijkt bijzonder klein. We merken uit de gegevens dat we met deze online editie bezoekers aantrekken die voor het eerst de weg naar MOOOV Filmfestival vinden.”

“Het was geen makkelijk maar wel een boeiend proces om op bijzonder korte tijd het roer volledig om te gooien en als eerste festival in België een volledig digitale festivaleditie neer te zetten. We zijn tevreden met het resultaat en maken volop plannen voor de post-festivalperiode. Er komt dus nog een en ander aan de komende weken en maanden.”

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …