Erik Van Looy over zijn Amerikaanse filmdebuut ‘The Loft’

Het is gebeurd.  Hij was er al een hele tijd, maar hij draait nu ook eindelijk in de zalen.  ‘The Loft’. Eindelijk.  Ja, het hele verhaal van de lijdensweg van productie naar distributie, is vaak genoeg toegelicht in alle media, waardoor de film zelf een beetje in de vergetelheid dreigde te geraken.  Nu die film er eindelijk is, blijkt het geen slechte zaak dat er flink wat tijd is over gegaan. Want doordat het menselijk geheugen een machine blijkt die nogal wat steken laat vallen, hebben we het gevoel naar een nieuwe film te kijken.  Maar dat neemt het gevoel niet weg dat onze Vlaamse acteurs op geen enkel vlak hoeven onder te doen voor hun Amerikaanse collega’s.  Het format van de sexy thriller mag dan op en top Amerikaans zijn, in de Vlaamse versie voegden onze acteurs er een warmte en menselijkheid aan toe.  Maar al bij al vindt Erik Van Looy zijn Amerikaanse film een betere film.  Wij hadden een gesprek met de man op de dag van de première op het Film Fest Gent.

KLIK OP DE TITELS ONDER DE FOTO’S OM DE 7 KORTE FILMPJES TE BEKIJKEN

 

 

‘IK BEN EEN FAN VAN BRET EASTON ELLIS’

Er was nogal wat te doen rond de uitspraken van juryvoorzitter Bret Easton Ellis op het FF Gent.  Hij vond de film maar niets.  Erik voelde dat hij risico’s liep met de zeer uitgesproken auteur in het publiek.  Een Amerikaanse successchrijver is zelf scenarist, maar van wat hij in de film presteerde is Erik ook niet bepaald onder de indruk. Luister en kijk zelf naar wat hij zegt.

 

 ‘Mensen denken vaak : het is een Amerikaanse versie, het zal wel braver zijn. Maar dat is niet.’

Minder bloot zou je denken.  Nee, de producers zeiden net dat er meer bloot in mocht.

 

‘Het Zaad van een maat kan geen kwaad’ was niet te vertalen

De humor van Bart De Pauw bleek niet altijd zo makkelijk te vertalen. Ook niet door een topscenarist als Wesley Strick, zo legt Erik Van Looy uit.

‘Ik hoop op een bescheiden hit’

Erik Van Looy maakt de rekensom : als 1,2 miljoen Vlamingen de originele versie gezien hebben in de bioscoop, dan zijn er 4,8 miljoen Vlamingen die de film niet gezien hebben in de bioscoop.  Er valt nog iets goed te maken.

‘Matthias Schoenaerts was drie jaar geleden alleen in Antwerpen en omstreken bekend’

Dat het lang geduurd heeft eer de film uitkwam, heeft zo bepaalde voordelen, berekent Erik Van Looy

‘Ik heb het gevoel dat dit verhaal in de Amerikaanse context nog beter functioneert’

Het verhaal van Bart De Pauw is er nog.  En Matthias Schoenaerts is er ook bij.  Maar voor de rest is dit een Amerikaanse film.  En dat was ook de bedoeling, aldus Erik.

‘Mijn echte carrière is begonnen in Gent en ik ging bijna zeggen : gaat er nu ook eindigen.’

Erik Van Looy was heel blij dat hij het FFG mocht openen.  Want hij herinnert zich dat daar zijn internationale carrière begon met Jeanne Moreau. Jaja.  Jeanne Moreau.  Luister en kijk zelf.

 

 

Bekijk ook

Lukas Dhont naar de Oscars!!

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm. Dat maakte …