Eshref Reybrouck en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Mooi als je zelf zo goed bent en zoveel bewondering kan opbrengen voor het werk van anderen, als deze man, Eshref Reybrouck.  Lees zijn antwoorden op onze vragen en je zult merken dat hij nog af en toe met de mond open naar het scherm staart.  Hetzelfde wat ons wel vaker overkomt als we zien wat hij zelf doet.  In ‘Marsman’,‘Cordon 2’ en ‘Wat als?’ bijvoorbeeld.  En hij heeft al jaren een hand in het werk van tal van gevestigde filmregisseurs voor wie hij een steun en toeverlaat is als eerste assistent. We zijn gelukkig lang niet de enigen die merken dat hij heeft wat nodig is om het te maken als regisseur. Nu nog voornamelijk bezig met het betere tv-werk, maar het ziet ernaar uit dat hij in de kortste keren een gevulde filmografie zal kunnen voorleggen. Maar eerst zijn antwoorden op onze nieuwjaarsvragen. Nu het nog geen pasen is.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Ik werd instant gelukkig van ‘King of the Belgians’. Zag de film op het festival van Venetië in een volle zaal waar tot driemaal toe door 1400 man gigantisch hard werd geapplaudisseerd tijdens het zien van de hilarische scenes uit deze mooie film. onwaarschijnlijke ervaring was dat.

Zelf heb ik een druk jaar achter de rug gehad met opnames van de nieuwe seizoenen van respectievelijk ‘Cordon’ en ‘Wat Als’. Het geluk gehad om met enorm fijne en getalenteerde mensen op en naast de set te hebben gestaan. Veel uit geleerd.

 

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

 

Iets waar ik heel erg naar uitkijk, In maart draai ik de laatste twee afleveringen van een nieuwe Zweedse crimi, met Lunanime als co-producent. Daarnaast twee langspelers in ontwikkeling, ‘J’aime la vie’ samen met Mathias Sercu en wederom Lunanime en ook ‘De Kennedytunnel’ samen met Mathijs Scheepers en DeMensen.

 

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)?

Ja, wat Jakob Verbruggen keer op keer weet te creëeren is natuurlijk ontegensprekelijk geniaal. Moeilijk te vatten, zijn niveau van fictie maken. Wetende dat ik nog samen met hem de figuratie regie deed voor de films ‘Windkracht 10’ en ‘Buitenspel’.  🙂 Dit jaar drukte hij zijn stempel met ‘London Spy’ een prachtige bbc reeks en leverde hij de laatste twee afleveringen van ‘House of Cards’ alsook een aflevering van ‘Black Mirror’.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Kaat Beels : was grote fan van haar film ‘Swooni’. Dit jaar levert ze ‘Beau Séjour’ en ‘Tabula Rasa’, twee heel straffe fictiereeksen

Bert Jacobs: topmonteur van ‘Cordon’ én ‘Beau Sejour’ én ‘Tabula Rasa’!
Christophe Nuyens: dop van ‘Cordon’, heeft net een veelbelovende Franse reeks gedraaid ‘zone blanche’.
Bjorn Charpentier: dop van Hollywood film ‘High Wire Act’ met sterren Rosamund Pike en Jon Hamm, geschreven door Tony Gilroy en geregisseerd door Brad Anderson. Kan ni missen dus!
Greet Verstraete: actrice, tot voor kort misschien nog niet zóóó bekend bij grote publiek, maar dat gaat beslist dit komende jaar veranderen.
Scenaristen Sanne Nuyens, Bert Van Dael en Kristof Hoefkens, jonge generatie schrijvers die nu met hotstuff dingen bezig zijn.
Verder kijk ik uit naar de ‘Dode Hoek’ van Nabil Ben Yadir en de fictiereeks ‘Bende van Jan De Lichte’ van Robin Pront, Maarten Moerkerke en Pieter van Hees en niet te vergeten ‘Le fidele’ van Michael Roskam.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Klopt het dat kijkend Vlaanderen een beetje achter staat op de rest van de wereld en zichzelf dringend eens moet gaan verrijken met ‘niet-hapklare-makkelijk-verteerbare, in mijn ogen dus betere cinema’ ?

Jazeker. Bewijs: ‘Swooni’, ‘Offline’, ‘D’Ardennen’, ‘Waste Land’, ‘Le tout nouveau testament‘, allemaal dijken van films die in ons land veel te weinig bioscoopbezoekers hebben gehad gezien hun kwaliteiten..

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?
Riema Reybrouck aka Post Bills Pr, iedereen begint zich vragen te stellen waarom wij nog niet hebben samengewerkt.  (nvdr : Riema is de zus van Eshref)

Zie ook : 

Anderen die ook onze vragen beantwoordden

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …