Eva Cools en Hyun Lories verkozen tot beste regisseur en scenarist!

Sabam for Culture koos vanavond op DOCVILLE de beste regisseur en scenarist van 2020.

Eva Cools (Bathroom Stories) is verkozen tot de beste regisseur van 2020, Hyun Lories (Versailles) tot beste scenarist. Sabam for Culture bekroonde hen vanavond op het internationale documentaire filmfestival DOCVILLE in Leuven. Naast de officiële erkenning krijgen de laureaten een geldprijs van 5.000 euro die hen helpt met de volgende stap in hun carrière.

Eva Cools

De Gentse regisseuse Eva Cools, die eerder met Cleo een sterk filmdebuut maakte, krijgt de prijs voor haar tragikomische webserie Bathroom Stories. Daarin komen heel wat thema’s aan bod waar jongeren vandaag mee kampen.

“Eva etaleert hier nogmaals haar eigen stijl, die heel erg afwijkt van de mainstream. Ze denkt hard na over welk perspectief ze wil innemen en hoe ze haar verhaal wil vertellen. Duidelijk is dat Eva intensief samenwerkt met haar – voor dit project – vrouwelijke acteurs en hen op een slimme manier aanstuurt. Dit geeft haar project authenticiteit. Haar visuele signatuur is progressief en direct, maar ook empathisch en zelfbewust”, zo prijst de jury Bathroom Stories.

De prijs voor beste scenarist ging naar filmmaker én jeugdwerker Hyun Lories voor zijn kortfilm Versailles. Daarmee studeerde hij vorig jaar met grote onderscheiding af aan het RITCS en vertelt hij het verhaal van twee zussen die samen voor het eerst naar zee willen.

De jury motiveert: “Versailles is heel gedurfd. In een kortfilm is elk detail belangrijk voor je karaktertekening en de manier waarop je de wereld schetst. Hyun doet dat voortreffelijk in dit scenario. Versailles is authentiek neergeschreven, gefilmd én neergezet. Gevoelig maar niet sentimenteel. De film voelt heel volwassen aan en er wordt niet gratuit omgegaan met diversiteit.”

Tot slot had de jury lovende woorden voor de jeugddocumentaire Fien, Jip & Fien van Marie De Hert en Ellen Pollard, waarin de leefwereld van kinderen centraal staat:

“Marie en Ellen hebben hun eigen, duidelijke signatuur die ook in Fien, Jip & Fien onmiskenbaar aanwezig is. Ze zijn met hun documentaires en projecten rond kinderen actief in een sector die nog te weinig erkenning krijgt. Fien, Jip & Fien voelde heel authentiek aan, waarbij niets geforceerd overkwam.”

De laureaten werden gekozen door een externe en onafhankelijke jury, samengesteld uit professionals binnen de sector:

  • Robin Broos (filmjournalist)
  • Anke Brouwers (filmdocente KASK)
  • Aminata Demba (actrice en presentatrice)
  • Mieke Struyve (regisseur)

De focus van deze prijzen ligt op de creatie van nieuwe audiovisuele werken in het voorbije jaar (2020). Verschillende genres en productietypes (langspeelfilm, serie, documentaire…) kwamen in aanmerking. Dat leverde een diverse genomineerdenlijst op.

Sabam is de Belgische vereniging van en voor auteurs, componisten en uitgevers. Ze beheert de rechten van ruim 43.000 leden in 5 domeinen: muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur. En nog eens vele honderdduizenden via buitenlandse auteursverenigingen.

Onder de vlag van Sabam for Culture ondersteunt en financiert de auteursvereniging tal van projecten van, en voor haar leden. Doelstelling? Hun repertoire in alle disciplines promoten en verspreiden, en de creatie van nieuwe werken stimuleren. Elk jaar reikt zij prijzen uit, gespreid over verschillende disciplines en genres. Daarmee zet ze het succes van haar vennoten extra in de verf op basis van hun verwezenlijkingen in het afgelopen jaar.

Naast de officiële erkenning ontvangt elke laureaat een geldprijs van 5.000 euro. Zo wil Sabam de volgende stap in de carrière van de laureaat mee financieren.

Bekijk ook

Sfeerverslag van FFO Nights 2!

Op 24 juli vond in Oostende de tweede FFO Night plaats, de aanwezigen genoten met …