Home / Nieuws / Festivals / ‘Everybody Happy’ van Nic Balthazar opent 10de Filmfestival van Oostende

‘Everybody Happy’ van Nic Balthazar opent 10de Filmfestival van Oostende

Brussel/Oostende, 29 april 2016. De nieuwe langspeelfilm van Nic Balthazar zal de jubileum-editie van het Filmfestival van Oostende openen op 9 september. Daarmee houdt het festival vast aan de gewoonte om met een Vlaamse film te openen.  Slechts voor Anton Corbijn werd in de loop der jaren twee keer een uitzondering gemaakt.

Festivaldirecteur Peter Craeymeersch is opgetogen: “We zijn uitermate trots om opnieuw te mogen openen met een Vlaamse topfilm. ‘Everybody Happy’ is cinematografisch een zeer sterke film over een universeel maar ook bijzonder actueel thema. Het is voor ons een hele eer dat Nic Balthazar ons festival heeft gekozen om zijn film te lanceren.”

 

Vrijdag 16 september worden naar jaarlijkse traditie de Ensors, de Vlaamse filmprijzen, uitgereikt. Nic Balthazars ‘Tot Altijd’ won twee jaar geleden nog de Ensor van Beste Film van het Jaar. Op zaterdag 17 september eindigt het Filmfestival.

foto KVdm – Cinevox

Het liet zich in feite al raden dat de film van Balthazar, die tijdens de opnamen nog een andere titel droeg (‘Say Something Funny’), kandidaat opener was voor Oostende.  Net zoals het geval was bij ‘Café Derby’, die andere Gentse film die vorig jaar het festival van Oostende mocht openen, is de release van ‘Everybody Happy’ voorzien voor september. Niet oktober, want dan is het tijd voor ‘De premier’ van Erik Van Looy.  En dat zou wel eens de opener kunnen worden van Film Fest Gent.  Van Looy mocht Gent eerder openen met ‘The Loft’.  Terwijl zijn ‘Loft’ nog opende in Antwerpen terwijl het Film Fest Gent volop aan de gang was. Dat duidt er allemaal op dat voor verdeler KFD niet ‘Everybody Happy’ het zware kanon is, maar wel ‘De premier’.  Het najaar gaat in de bioscopen pas echt goed van start in oktober.  Wat niet betekent dat september goeie resultaten uitsluit.  ‘Hasta La Vista’ van Geoffrey Enthoven en ‘Adem’ van Hans Van Nuffel zijn maar enkele voorbeelden van Oostendse openingsfilms die nadien een mooie carrière in de bioscoop tegemoet gingen.

foto KVdm – Cinevox

Nic Balthazar, die op 500 meter van de Gentse Kinepolis woont en wiens broer Tom al jaren schepen is in Gent, is in ieder geval blij dat hij mag openen in Oostende : “Het is fantastisch om de jubileumeditie te mogen openen van een festival dat al zo veel heeft gedaan voor de Vlaamse cinema. Het is voor ons dan ook de gedroomde manier om ‘Everybody Happy’ aan het publiek voor te stellen.”

 

Producent Peter Bouckaert is ook een graag geziene gast in Oostende en een tevreden man. Het lijkt wel alsof everybody happy is.  “Het Filmfestival van Oostende is een warme ontmoetingsplaats voor Vlaamse filmmakers. We kijken er met heel veel plezier naar uit om Nics nieuwe film daar voor het eerst te vertonen, als startpunt van een ongetwijfeld heel bijzondere 10de editie.”, aldus producent Peter Bouckaert.

Peter Bouckaert (foto KVdm – Cinevox)

‘Everybody Happy’ vertelt het verhaal van Ralph Hartman (Peter Van den Begin), een succesvolle komiek die de strijd aangaat met zijn grootste vijand: zijn eigen negativiteit. Net zoals eerder met ‘Ben X’ en ‘Tot Altijd’, snijdt Nic Balthazar – op zijn eigen onnavolgbare manier – opnieuw een heel actueel thema aan dat heel veel mensen beroert.

Ook opmerkelijk is dat de film met Peter Van den Begin en Barbara Sarafian twee mensen in de cast heeft die eerder master waren van het filmfestival van Oostende.  En in de rest van de cast zitten er nog wel enkele namen die in de toekomst misschien ooit wel die titel zullen mogen dragen, want naast Peter en Barbara zijn Josse De Pauw, Jeroen Leenders, Rik Verheye, Leen Dendievel, Kamal Kharmach en Veerle Malsschaert te zien in de voornaamste rollen.

foto KVdm – Cinevox : op de set van ‘Everybody Happy’ : Nic Balthazar regisseert Peter Van den Begin en Rik Verheye

De soundtrack is van de hand van Henny Vrienten (Doe Maar!) en Triggerfinger. De cinematografie van de film is van Robrecht Heyvaert (‘Image’, ‘D’Ardennen’, ‘Black’, ‘Dode Hoek’).

 

‘Everybody Happy’ is geschreven en geregisseerd door Nic Balthazar en wordt geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama, in co-productie met Entre Chien et Loup, Kaap Holland Film, één en SCIO Productions. De film kwam tot stand met de steun van VAF/Filmfonds, Screen Flanders, het Agentschap Ondernemen, het STAP Programma van Telenet, Kinepolis Film Distribution, de Franse gemeenschap, de Belgische tax shelter voor filmfinanciering en de Production Incentive van het Nederlandse Filmfonds. Filmverdeler is KFD (Kinepolis Film Distribution) die de film op 28 september in de zalen brengt.

Op de set van ‘Everybody Happy’, toen Khamal Kharmach nog een redelijk onbekende komiek was en nog niet razend populair dankzij ‘De slimste mens’. Een droge komiek blijkbaar, want hij diende bevochtigd te worden (foto KVdm – Cinevox)

 

Bekijk ook

Lukas Dhont: “Kortfilms zijn meer dan een opstapje naar iets beters”

Dit weekend liep het kortfilmfestival in Leuven af. Hoewel kortfilms vaak geen lang leven beschoren …