Home / Nieuws / Binnenkort / Extra duwtje in de rug voor de Vlaamse Animatiefilm
Beeld uit Bloeistraat 11

Extra duwtje in de rug voor de Vlaamse Animatiefilm

Een animatiefilm gefinancierd krijgen, het is nooit een gemakkelijke klus. De manuele creatie en trage opnames maken het proces vaak ellenlang, met de bijkomende kosten van dien. Om dat probleem te tackelen, komt Screen Flanders nu over de brug met extra investeringen in de Vlaamse animatiesector.

België doet het de laatste jaren goed op animatiegebied. Waar een land als Groot-Britannië enkele jaren geleden nog de plak zwaaide in stop-motion en digitale beeldbewerking, kan België samen met Frankrijk steeds vaker pronken met prestigieuze producties. Zo is er animatiestudio ‘Walking the Dog’, waarvan onder andere de coproductie ‘Another Day of Life’ prijzen won van Cannes tot San Sebastian. In het stop-motionwereldje vinden we Beast Animation terug, met prijsbeesten als ‘Oh Willy’ of ‘This Magnificent Cake’ in de stal. In het meer commerciële parcours gooit nWave Pictures van Ben Stassen hoge ogen. En dat is nog maar een fractie van het landschap.

This Magnificent Cake

 

Maar ondanks die successen, blijft financiering voor elk van hen telkens het uitdaging – zelfs al is de subsidiepot van het VAF voor animatie relatief gul. Om dat gat verder te dichten, komt nu ook het Screen Flanders Economisch Fonds te hulp, en wel met 995.000€ aan investeringen in zes nieuwe audiovisuele producties. ” De Vlaamse filmsector zet economisch een en ander in beweging”, verklaart Vlaams minister van Economie Philippe Muyters. “Met een Vlaams steuntje in de rug kunnen deze producties tot een goed einde gebracht worden, met hopelijk een goede economische return.” Vier ondersteunde projecten zijn animatieproducties met een Vlaamse studio aan het roer:

De Mechelse stop-motion animatiestudio Beast Animation (RintjeDimitri) zal de wondere wereld van Meneer Papier tot leven brengen. De animatiereeks is gebaseerd op de boeken van Gerda Dendooven en Elvis Peeters en wordt geregisseerd door Steven De Beul en Ben Tesseur, het duo achter Rintje. De Vlaamse hoofdproducent is het nieuwe productiehuis Mockingbird Productions.

Meneer Papier

 

Ollie is een nieuwe animatiereeks voor kleuters van de Gentse studio en productiemaatschappij Lunanime (FunanBloeistraat 11). De regie is van Anton Setola (Jazzed). We maken kennis met het uiltje Ollie dat samen met zijn vriendjes in een klein park leeft, ingesloten en vergeten in het midden van de stad. Samen gaan ze op ontdekking in hun poëtische wereld en beleven ze de gekste avonturen.

De animatiereeks Interstellar Ella van Grid Animation (De FabeltjeskrantCaptain Morten and the Spider Queen) wil kinderen op een speelse wijze laten kennismaken met de wereld van sterren, planeten en kometen en hen door de avonturen van Ella en haar vrienden vertrouwd maken met begrippen uit de astrofysica. Deze 3D CGI-geanimeerde reeks is een coproductie met het Britse Tinker Labs en Canadese Ella Animation.

 2
Bloeistraat 11

 

Het Genkse animatiebedrijf Walking The Dog (Another Day of LifeVos en Haas) is met de animatiespeelfilm Charlotte aan zijn tweede samenwerking met de Franse regisseur Bibo Bergeron toe. De studio werkte eerder met de regisseur samen voor de animatiespeelfilm Een Monster in ParijsCharlotte is gebaseerd op het autobiografische werk Leben? Oder Theater van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon en brengt het verhaal van haar strijd tegen het nazisme en haar persoonlijke demonen via de kunst die ze maakte.

Dat worden ongetwijfeld nog veel fijne bioscoopmomenten!

Another Day of Life

Bekijk ook

Cesar-Diaz-Cinevox

‘Nuestras Madres’ van de Belgische/Guatemalaanse regisseur César Diaz, wint de SACD prijs op La Semaine de la Critique in Cannes

Op 22 mei werden de prijzen van La Semaine de la Critique in Cannes uitgereikt. …