FFO Night pakt uit met eerste Vlaamse film na de lockdown!

De eerste editie van de FFO Nights, een initiatief van Filmfestival Oostende dat de heropstart van Vlaamse filmsector na de lockdown wil ondersteunen, sluit af met drie uitverkochte zalen in Oostende en vijftien deelnemende bioscopen verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. De feelgood familie Mijn vader is een saucisse trapt zo de langverwachte filmzomer af.

Op zaterdag 19 juni vond de allereerste FFO Night plaats. De Kortfilmcompetitie mocht de spits afbijten. Een vierkoppige jury, bestaande uit Angelo Tijssens, Nora Dari, Emilie De Roo en Cecilia Verheyden, beoordeelde zeven Vlaamse kortfilms die hun première beleefden. De jury verkoos Les racines de l’eau van Sarah Lederman als winnaar. Tijdens de speech van de jury vielen de woorden intrigerend, fascinerend, oprecht en authentiek. De jury was diep geraakt en vond het bijzonder van hoe dichtbij ze het verhaal konden volgen:

“Het is een film over vriendschap, over vrouwen, over tradities en ook over heel erg in het nu leven. Er is een zeker naïviteit, bij de makers, in de klankband én in de prachtige cinematografie die nooit geforceerd voelt, steeds echt en oprecht.”

Daarna was het de beurt aan Dark Rider van Eva Küpper, een opmerkelijke documentaire over de blinde recordpoging motorracen van Ben Felten. Wim Willaert, Marijke Pinoy en Tom Audenaert maakten hun entree voor Music Hole, een Frans-Belgische komedie om in het oog te houden. Dominique Deruddere kwam in intieme kring de filmvertoning van Charlatan voorstellen. In aanwezigheid van familie, vrienden en enkele gelukkige ticketwinnaars, bracht Deruddere samen met FFO een eerbetoon aan de carrière van Arno ‘le plus beau’, Arno de muzikant, de levensgenieter, ‘the lonesome Zorro’ in de stad waar het allemaal begon.

Om 19.30 uur was het dan eindelijk zover: in zestien bioscopen ging de eerste Vlaamse film na de lockdown in première: Mijn vader is een saucisse van Anouk Fortunier. Live vanuit Kinepolis Oostende verwelkomde Jennifer Heylen alle gasten. Regisseur Anouk Fortunier en de cast Johan Heldenbergh, Hilde De Baerdemaeker en jong talent Savannah Vandendriessche kwamen de film met veel trots voorstellen.

“Het doet ons deugd om eindelijk terug een filmevent te kunnen organiseren, we zijn dan ook heel enthousiast over de opkomst van vandaag en kijken alvast reikhalzend uit naar onze volgende vier FFO Nights.” Peter Craeymeersch, artistiek directeur Filmfestival Oostende

Op zaterdag 24 juli vindt de tweede FFO Night plaats met de première van The Man Who Sold His Skin in aanwezigheid van Koen De Bouw en Yahya Mahayni. Op 4 september tonen ze Rookie, de debuutfilm van Lieven Van Baelen met Matteo Simoni en Veerle Baetens in de hoofdrollen. Afsluiten doen ze 23 oktober met Red Sandra van Lien Willaert en Jan Verheyen.

Mijn vader is een saucisse speelt vanaf woensdag 23 juni in de zalen, ook Dark Rider is vanaf dan te zien in de bioscoop. Charlatan kan je nog tot 30 juni bekijken via Vrt Nu. De release van Music Hole is voorzien voor eind juli.

Bekijk ook

Streamz Academy zoekt aanstormend schrijftalent!

Streamz daagt iedereen met een kriebelende pen uit om zich in te schrijven voor de …